Pierniczki świąteczne wg przepisu s. Anastazji
(fot. shutterstock.com)
s. Anastazja / slo
Idealny przepis na świąteczne pierniczki według siostry Anastazji. Uwaga! Pierniczki zawsze wychodzą idealne!
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg miodu
- 1/2 kg margaryny
- 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
- 6 żółtek
- 4 jaja
- łyżka sody
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)
Sposób wykonania:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao.
- Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków.
- Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec.
- Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania.
Lukier:
- 2 białka
- 30-40 dag cukru pudru
- szczypta kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
- Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
- Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.
- Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
- Ozdobić pierniczki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł