Pierniczki świąteczne wg przepisu s. Anastazji

Pierniczki świąteczne wg przepisu s. Anastazji
(fot. shutterstock.com)
s. Anastazja / slo

Idealny przepis na świąteczne pierniczki według siostry Anastazji. Uwaga! Pierniczki zawsze wychodzą idealne!

Składniki:

Ciasto:

  •     1/2 kg miodu
  •     1/2 kg margaryny
  •     1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
  •     6 żółtek
  •     4 jaja
  •     łyżka sody
  •     1 proszek do pieczenia
  •     1 łyżka kakao
  •     2 opakowania przyprawy do piernika
  •     mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)

Sposób wykonania:

  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao.
  • Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  • Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków.
  • Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec.
  • Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania.

Lukier:

  •     2 białka
  •     30-40 dag cukru pudru
  •     szczypta kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  • Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
  • Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
  • Ozdobić pierniczki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pierniczki świąteczne wg przepisu s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.