Kurczak duszony w sosie warzywnym

Kurczak duszony w sosie warzywnym
(fot. pixabay)
5 lat temu
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Kurczak często gości na naszych stołach. Dziś proponujemy niezwykle smakowitą propozycję podania go w aromatycznym, kolorowym sosie warzywnym. Smaczne, zdrowe i... niedrogie!

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek drobiowych bez kości i skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów w całości (0,4 l)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
Mięso umyć, pokroić na kawałki, posolić, dodać pieprzu, ostrej papryki w proszku, podsmażać na oleju przez ok. 20 min. Podsmażone mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą (ma być zakryte) i dusić na małym ogniu.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, poddusić osobno na oleju i dodać do mięsa. Następnie dodać pomidory i kukurydzę (bez wody). Wszystko razem gotować 15 min.
Cukinię i bakłażana umyć, pokroić ze skórą w drobną kostkę, poddusić osobno na rozgrzanym oleju, każde przez ok. 15 min. Dodać do mięsa i dusić jeszcze ok. 15 min. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podawać na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kurczak duszony w sosie warzywnym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.