Ratatouille - warzywny gulasz z Nicei
Ratatouille - gulasz warzywny - jest codziennym lokalnym daniem z Nicei. Wiele jego odmian przygotowywanych jest na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego, a także dalej, wszędzie tam, gdzie bujnie rosną pomidory, papryka, bakłażany.
- 1/2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 duży bakłażan
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 listki laurowe
- tymianek
- sól
- pieprz
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na spore kawałki. Bakłażana pokroić na plastry, posypać solą i odstawić na sicie na pół godziny, potem opłukać, wytrzeć - wciągają wtedy mniej tłuszczu i nie są gorzkie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Paprykę pokroić w paski i dodać do cebuli. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany i pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrojoną w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i resztę przypraw. Dusić aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Podawać z bagietką. Ozdobić gałązką świeżego tymianku.
Skomentuj artykuł