Skrzydełka z śliwkami
( fot. roboppy/ flickr.com)
nt
Pyszne skrzydełka ze śliwkami to idealne danie dla całej rodziny. Soczyste skrzydełka otulone plasterkiem boczku zwieńczone aromatyczną śliwką stanowią prawdziwą eksplozję smaku. Odpowiednie na obiad w towarzystwie rodziny jak i elegancką kolację.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki:
- 20 skrzydełek kurczaka
- 20 plastrów chudego boczku
- 20 dużych suszonych śliwek bez pestek
- przyprawa do kurczaka
- olej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie końcówki.
- Skrzydełka posyp przyprawą do kurczaka, włóż do salaterki, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.
- Następnie na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę i całość ciasno owniń boczkiem.
- Roladki przebij wykałaczką.
- Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem.
- Zwinięte skrzydełka luźno ułóź w formie i włóź do piekarnika na około 20 minut (piecz, aż się zarumienią).
- Piecz w 180 stopniach.
Podawać na gorąco z pieczywem i dipem pomidorowym.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł