Skrzydełka z śliwkami

Skrzydełka z śliwkami
( fot. roboppy/ flickr.com)
nt

Pyszne skrzydełka ze śliwkami to idealne danie dla całej rodziny. Soczyste skrzydełka otulone plasterkiem boczku zwieńczone aromatyczną śliwką stanowią prawdziwą eksplozję smaku. Odpowiednie na obiad w towarzystwie rodziny jak i elegancką kolację.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 20 skrzydełek kurczaka
  • 20 plastrów chudego boczku
  • 20 dużych suszonych śliwek bez pestek
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania: 

  • Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie końcówki.
  • Skrzydełka posyp przyprawą do kurczaka, włóż do salaterki, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Następnie na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę i całość ciasno owniń boczkiem.
  • Roladki przebij wykałaczką.
  • Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem.
  • Zwinięte skrzydełka luźno ułóź w formie i włóź do piekarnika na około 20 minut (piecz, aż się zarumienią).
  • Piecz w 180 stopniach. 

Podawać na gorąco z pieczywem i dipem pomidorowym.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Skrzydełka z śliwkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.