Pstrąg w migdałach
(fot. Fishking_1/flickr.com)
kz
Przepis na pstrąga w migdałach.
SKŁADNIKI:
- 1 pstrąg na jedną osobę (ok. 300 g, patroszony)
- rozmaryn
- tymianek
- natka pietruszki
- 50 g migdałów w płatkach
- 5 startych orzechów włoskich
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj pstrąga w zimnej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Skrop całą rybę kilkoma kroplami soku z cytryny dla zabicia nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.
Rybę natrzyj solą i pieprzem (skórkę i środek ryby). Do środka włóż rozmaryn, tymianek i posiekaną pietruszkę.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim przygotowaną rybę. Smaż ją z obu stron.
Skóra musi nabrać złocistego koloru. W małym rondelku rozgrzej dwie łyżki masła i praż na nim migdałowe płatki.
Mieszaj je cały czas tak, aby ich nie przypalić. Do migdałów dosyp tarte orzechy. Pstrąga polanego masłem z migdałami udekoruj cytryną i rozmarynem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł