Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach
(fot. Fishking_1/flickr.com)
kz

Przepis na pstrąga w migdałach.

SKŁADNIKI:

DEON.PL POLECA

  • 1 pstrąg na jedną osobę (ok. 300 g, patroszony)
  • rozmaryn
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 5 startych orzechów włoskich
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj pstrąga w zimnej wodzie, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Skrop całą rybę kilkoma kroplami soku z cytryny dla zabicia nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.

Rybę natrzyj solą i pieprzem (skórkę i środek ryby). Do środka włóż rozmaryn, tymianek i posiekaną pietruszkę.

Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim przygotowaną rybę. Smaż ją z obu stron.

Skóra musi nabrać złocistego koloru. W małym rondelku rozgrzej dwie łyżki masła i praż na nim migdałowe płatki.

Mieszaj je cały czas tak, aby ich nie przypalić. Do migdałów dosyp tarte orzechy. Pstrąga polanego masłem z migdałami udekoruj cytryną i rozmarynem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pstrąg w migdałach
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.