Przepis na góralską kwaśnicę
Przepis na góralską kwaśnicę.
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- kilka liści laurowych
- majeranek do smanku
- pieprz do smaku
- 100 g mąki
- 1 opakowanie smalcu
- kilka suszonych grzybów
- 1 główka czosnku
- 1 włoszczyzna (seler, marchew, por, cebula, pietruszka)
- 1 kg ziemniaków
- około 2 l soku z kapusty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g boczku wędzonego
- ziele angielskie do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do wody wrzuć żeberka, tak, aby były całkowicie przykryte i gotuj na maksymalnym ogniu. Po 20 minutach wylej całą wodę i oddziel mięso od kości.
Następnie pokrój wędzony boczek na kawałki. Napełnij garnek zimną wodą, dodaj sok z kiszonej kapusty oraz pokrojoną kapustę kiszoną.
Do tego wrzuć obrane mięso z żeberek, pokrój boczek, kilka suszonych grzybów, włoszczyznę (bez cebuli), wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
Wszystko to gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę do półtorej. Podsmaż cebulę tak, aby się lekko zarumieniła. Dodaj do niej niewielką ilość mąki (około 100 g).
Łączymy zupę z zasmażką, przypraw majerankiem. Gotuj osobno ziemniaki. Podaj w zestawie proporcjonalnie: ziemniak, boczek, mięso z żeberek, zupa.
Skomentuj artykuł