Gołąbki postne

Gołąbki postne
(fot.storm_crypt/flickr.com)
kz

Przepis na gołąbki postne.

SKŁADNIKI:

  • 2 główki kapusty
  • pół litra kaszy perłowej lub ryżu
  • 2  cebule
  • 3 łyżki ugotowanych usiekanych grzybów
  • łyżka masła
  • pół łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • żur żytni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapusty ugotować w lekko słonej wodzie. Rozebrać każdy liść osobno.
Pół litra kaszy perłowej lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulkami, dwoma lub trzema łyżkami ugotowanych i usiekanych suchych grzybów.
Tak sporządzonym farszem smarować liście, zakładając boki do środka i zwijając w ruloniki.
Gołąbki układać jeden obok drugiego w brytfance.
Zalać litrem przegotowanego żuru żytniego, dodać łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu pod pokrywą tak długo, aż gołąbki będą zupełnie miękkie i sos zgęstnieje Wówczas zaprawić potrawę mąką.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Gołąbki postne
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.