Pstrąg smażony w migdałowych płatkach
Ryby znakomicie smakują z sosami przyprawionymi aromatycznymi warzywami
(fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Dla smakoszy ryb - pstrąg z płatkami migdałów według przepisu siostry Anastazji. Dla poprawienia smaku mięso z ryby można skropić sokiem z cytryny.
Składniki:
- 6 porcji pstrąga,
- 2 cytryny,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 10 dag płatków migdałowych,
- masło (lub olej),
- zielona sałata,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Porcje pstrąga posolić, popieprzyć, skropić sokiem z 1 cytryny i zostawić na około 1-2 godzin.
- Każdą porcję obtoczyć w mące od strony skórki, kłaść na rozgrzane masło (lub olej) i usmażyć.
- Płatki migdałowe usmażyć na maśle.
- Na półmisku można ułożyć liście zielonej sałaty, a na nich smażonego pstrąga.
- Na całej długości pstrąga można również dekoracyjnie ułożyć smażone migdały, przybrać plasterkami cytryny.
- Podawać jako gorącą przekąskę z pieczywem.
Gotuj z siostrą Anastazją i podziel się z nami swoimi doświadczeniami!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł