Sałatka chrzanowa wg. s. Anastazji
Jak widać chrzan ma wszelakie zastosowanie
(fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo
"Chcąc chrzan używać a lekarstwo na ów czas trze się go do wody, w takim stanie zostawia się przez niejaki czas, potem sok się z tego wyciska, zaprawiwszy nieco cukrem, stawia się w jakimś naczyniu do wystania, po czym nalewa się w szklaneczki, a resztę mocno się szpuntuje. Kto by sobie życzył wina, zamiast wody do nalania użyć, może na garść drobno pokrajanego chrzanu pół kwarty nalać wina, a potem dobrze zaszpuntowawszy dać się przez kilka dni wystać w piwnicy, lub w chłodnym miejscu, a do zażycia dość będzie 1 do 2 łyżek na raz."
Stanisław Breyer
Jak widać chrzan ma wszelakie zastosowanie, a siostra Anastazja umiejscowiła go dla nas w sałatce.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 5 jaj
- 30 dag sera żółtego
- 1 słoik kukurydzy
- 1 mały słoik cebulki marynowanej
- 1 mały słoik chrzanu
- 1 mały słoik majonezu
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypiorek
- sól
- pieprz.
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka przyprawić, podpiec i poddusić do miękkości. Wystudzone - pokroić w kostkę.
- Jaja ugotować i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać pozostałe składniki.
- Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem.
- Zalać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku.
- Wierzch sałatki przybrać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł