Jak "zabrać się" za przetwory?

Jak "zabrać się" za przetwory?
(fot. Sarah Gilbert / flickr.com)
s. Anastazja Pustelnik FDC / slo

Siostra Anastazja - łącznik pomiędzy dawnymi a nowymi czasy. Jej przepisy na przetwory - także na buraczki z chrzanem - napisane prostym, współczesnym językiem, są użyteczne i smakowite, więcej - pozwalają na rozkoszowanie się dziełem własnych rąk, przetworami, które w słoikach i słojach będą czekały na zimę...

Jak fachowo "zabrać się" za przetwory? Siostra Anastazja radzi:

DEON.PL POLECA

  • Na przetwory należy dobierać owoce i warzywa zdrowe, jędrne, nieprzejrzałe, najlepiej świeżo zebrane.
  • Wszystkie warzywa i owoce przeznaczone na przetwory koniecznie dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Do mycia stosować naczynia nieuszkodzone, nieobite, bez odprysków i śladów rdzy
  • Do przechowywania przetworów należy używać słoików bez pęknięć i wyszczerbień z zakręcanymi, nieuszkodzonymi wieczkami.
  • Słoje, słoiki, butelki przeznaczone do przechowywania przetworów koniecznie muszą być dokładnie umyte i wyparzone.
  • Na dżemy i konfitury wybieramy małe słoiki i napełniamy gotowym przetworem do ok. V cm od jego górnej krawędzi.
  • Jednorazowo na przygotowanie dżemu lub konfitury stosujemy nie więcej niż 2 V kg owoców.
  • Konsystencję dżemu (lub konfitur) sprawdzamy, wykładając na zimny spodeczek jego niewielką ilość. Jeżeli krzepnie, to znaczy, że jest dobrze odparowany i jest gotowy do przełożenia do słoików. Jeżeli się rozlewa i jest rzadki - należy przedłużyć proces smażenia, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
  • Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do 33 ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
  • Gotowe przetwory należy przechowywać w miejscach suchych i przewiewnych (spiżarnia, piwnica). Co pewien czas należy sprawdzać, czy na powierzchni przetworu nie pojawił się nalot lub banieczki gazu, świadczące o fermentacji. Wtedy przetwory, jeżeli to możliwe, należy przeznaczyć do jak najszybszego spożycia.
  • Z grzybów przeznaczonych do marynowania zbieramy tylko te, co do których mamy pewność, że są jadalne!
  • Nie kupujemy grzybów będących mieszanką różnych gatunków i trudnych do odróżnienia.
  • Podczas przygotowywania posiłków z użyciem surowych jaj - bezwzględnie należy pamiętać o ich dokładnym wymyciu, a nawet sparzeniu skorupki. 

Więcej o przetworach w książce: 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC


Jak

153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI - s. Anastazja Pustelnik FDC

Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.

Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.

Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak "zabrać się" za przetwory?
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.