Truskawki w syropie
- 1 kg truskawek zdrowych, dorodnych
- 1 ½ kg cukru kryształu
- ½ l wody
Truskawki umyć i oczyścić. Przełożyć do gotującej się wody z cukrem. Wymieszać i odstawić. Na drugi dzień wyjąć owoce, a syrop ponownie zagotować, zbierając z powierzchni pianę. Odstawić i włożyć truskawki. Na trzeci dzień powtórzyć czynność, z tym, że gotować przez ok. 5 min. Gorące truskawki wraz z syropem przełożyć do słoików. Pozostały syrop również zlać do słoików. Dobrze zakręcone słoiczki można jeszcze przez chwilę pasteryzować.
Siostra Anastazja radzi:
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Skomentuj artykuł