Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną
(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl
Młoda kapustka... mmmniam. W naszych warzywniakach zaczyna pojawiać się już młoda kapusta. Dla tych wszystkich, którzy nie mogli się jej doczekać podajemy świetny, sprawdzony i prosty przepis na jeden z bardziej lubianych polskich przysmaków.
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 125 ml śmietany
- pół łyżeczki kminku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- koperek
- cukier, sól
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, udsić na maśle aż do zeszklenia. Dodać kapustę, kminek, wywar, sok z połowy cytryny (może być trochę winnego octu), cukier i sól. Gotować na małym ogniu przez 15-25 minut. Dodać posiekany koperek. Na koniec, jednym płynnym ruchem wlewamy do kapusty wymieszaną z mąką śmietanę. Mieszamy i szybko zagotowujemy.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł