Morszczuk zapiekany z koperkiem
(fot. jeffreyw/flickr.com)
apio / DEON.pl
Morszczuk to jedna z bardziej popularnych w naszej kuchni ryb morskich. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Dziś proponujemy zapiec go w aromatycznej zalewie i podać posypanego świeżym koperkiem.
- 80 dag filetów z morszczuka (może być też dorsz lub mintaj)
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, szafranu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanego koperku przygotować zalewę.
Rybę umyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą i zapiekać ok. 40 min w temp. 200'C.
Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek, posypać zielonym koperkiem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł