Morszczuk zapiekany z koperkiem

Morszczuk zapiekany z koperkiem
(fot. jeffreyw/flickr.com)
apio / DEON.pl

Morszczuk to jedna z bardziej popularnych w naszej kuchni ryb morskich. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Dziś proponujemy zapiec go w aromatycznej zalewie i podać posypanego świeżym koperkiem.

  • 80 dag filetów z morszczuka (może być też dorsz lub mintaj)
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, szafranu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanego koperku przygotować zalewę.

Rybę umyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą i zapiekać ok. 40 min w temp. 200'C.

DEON.PL POLECA

Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek, posypać zielonym koperkiem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Morszczuk zapiekany z koperkiem
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.