PAP / tk
Komisja Europejska zaproponowała w poniedziałek limity na ilość ryb, które zostaną odłowione na Morzu Bałtyckim w 2025 roku. Pomimo zakazu połowu stado dorsza nie odbudowało się, dlatego KE chce zwiększenia obostrzeń na przypadkowe połowy tej ryby. Zaleca też znaczne ograniczenie połowu szprota.
Komisja Europejska zaproponowała w poniedziałek limity na ilość ryb, które zostaną odłowione na Morzu Bałtyckim w 2025 roku. Pomimo zakazu połowu stado dorsza nie odbudowało się, dlatego KE chce zwiększenia obostrzeń na przypadkowe połowy tej ryby. Zaleca też znaczne ograniczenie połowu szprota.
PAP / tk
Najbliższe święta mogą być ostatnimi, gdy będzie można kupić żywą rybę. Zakazać tego chcą posłowie KO – podaje czwartkowa "Rzeczpospolita".
Najbliższe święta mogą być ostatnimi, gdy będzie można kupić żywą rybę. Zakazać tego chcą posłowie KO – podaje czwartkowa "Rzeczpospolita".
PAP / tk
"To pierwszy znak nadziei po katastrofie: w Odrze ponownie wykryto żywe ryby" - pisze niemiecki portal rbb24. Podczas pierwszego próbnego połowu w pobliżu Brieskow-Finkenheerd w Brandenburgii naukowcy z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Poczdamie wykryli w piątek liczne żywe ryby różnych gatunków.
"To pierwszy znak nadziei po katastrofie: w Odrze ponownie wykryto żywe ryby" - pisze niemiecki portal rbb24. Podczas pierwszego próbnego połowu w pobliżu Brieskow-Finkenheerd w Brandenburgii naukowcy z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Poczdamie wykryli w piątek liczne żywe ryby różnych gatunków.
PAP / mł
Pracownicy laboratorium w Berlinie-Brandenburgii stwierdzili w próbkach wody z Odry wysokie stężenie rtęci - podał portal rbb24. "W Odrze pływa tylko śmierć" - puentuje w piątek "Bild". Dokładne wyniki badania wody nie są jeszcze znane.
Pracownicy laboratorium w Berlinie-Brandenburgii stwierdzili w próbkach wody z Odry wysokie stężenie rtęci - podał portal rbb24. "W Odrze pływa tylko śmierć" - puentuje w piątek "Bild". Dokładne wyniki badania wody nie są jeszcze znane.
PAP / tk
W okolicach Oławy (woj. dolnośląskie) wyłowiono z Odry około 5 ton śniętych ryb. Proces ich zbioru w okolicach dolnośląskiego Głogowa i Cigacic (woj. lubuskie) wciąż trwa - przekazał prezes Wód Polskich Przemysław Daca. Zaznaczył, że nie odnotowano obumierania innych organizmów.
W okolicach Oławy (woj. dolnośląskie) wyłowiono z Odry około 5 ton śniętych ryb. Proces ich zbioru w okolicach dolnośląskiego Głogowa i Cigacic (woj. lubuskie) wciąż trwa - przekazał prezes Wód Polskich Przemysław Daca. Zaznaczył, że nie odnotowano obumierania innych organizmów.
PAP / tk
Jak informuje NFOŚiGW odbudowa i zabezpieczenie tras migracji ryb wędrownych w dopływach rzeki Raby będzie kosztować prawie milion złotych. W projekcie uwzględniono udrożnienie trzech stopni wodnych na dopływach Raby oraz odtworzenie miejsc tarliskowych.
Jak informuje NFOŚiGW odbudowa i zabezpieczenie tras migracji ryb wędrownych w dopływach rzeki Raby będzie kosztować prawie milion złotych. W projekcie uwzględniono udrożnienie trzech stopni wodnych na dopływach Raby oraz odtworzenie miejsc tarliskowych.
PAP/ kb
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Które ryby wybieramy najchętniej?
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Które ryby wybieramy najchętniej?
Gorączka, która pomaga w walce z chorobą, pojawia się nie tylko wśród zwierząt stałocieplnych (np. ssaków), ale i np. wśród ryb. A u nich przecież temperatura ciała zależy przecież od temperatury otoczenia. Tzw. gorączce behawioralnej ryb przyjrzeli się badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Gorączka, która pomaga w walce z chorobą, pojawia się nie tylko wśród zwierząt stałocieplnych (np. ssaków), ale i np. wśród ryb. A u nich przecież temperatura ciała zależy przecież od temperatury otoczenia. Tzw. gorączce behawioralnej ryb przyjrzeli się badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
apio / DEON.pl
Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Proponujemy sprawdzony przepis na soczystego i aromatycznego łososia z masłem ziołowo-czosnkowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia!
Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Proponujemy sprawdzony przepis na soczystego i aromatycznego łososia z masłem ziołowo-czosnkowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia!
apio / DEON.pl
Dziś szybkie, smaczne i zdrowe danie - ryba duszona z warzywami. Do przygotowania dania możecie użyć dowolnej ryby, choć polecamy morskie ze względu na ich wartości odżywcze.
Dziś szybkie, smaczne i zdrowe danie - ryba duszona z warzywami. Do przygotowania dania możecie użyć dowolnej ryby, choć polecamy morskie ze względu na ich wartości odżywcze.
apio / DEON.pl
Dziś małe co nieco, by urozmaicić tak popularne u nas kanapki. Doskonała pasta z makreli i selera będzie świetnym dodatkiem do pieczywa.
Dziś małe co nieco, by urozmaicić tak popularne u nas kanapki. Doskonała pasta z makreli i selera będzie świetnym dodatkiem do pieczywa.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje musimy dostarczać je w diecie. Jednak Polacy spożywają za małe ilości tych związków - oceniają eksperci.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje musimy dostarczać je w diecie. Jednak Polacy spożywają za małe ilości tych związków - oceniają eksperci.
PAP / slo
Najpopularniejszy sposób przyrządzania ryb - smażenie panierowanych w mące czy tartej bułce musi odejść w zapomnienie; w ten sposób traci się wartościowe kwasy omega3.
Najpopularniejszy sposób przyrządzania ryb - smażenie panierowanych w mące czy tartej bułce musi odejść w zapomnienie; w ten sposób traci się wartościowe kwasy omega3.
slo
Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
PAP / ak
Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
Ryby to silny alergen, nawet śladowa jego ilość może wywołać u osób uczulonych ciężkie reakcje alergiczne. Łódzcy naukowcy biorą udział w pracach nad szczepionką, która ma pomóc takim pacjentom, a nawet umożliwić im jedzenie ryb.
PAP / slo
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
Nie od dziś wiadomo, że jazda na koniu może zastąpić lek na poprawę nastroju, zabawa z kotem to najlepszy sposób na migrenę, a codzienne spacery z psem skutecznie pomagają zadbać o kondycję serca. Zwierzęta nie tylko umilają nam życie, ale też poprawiają jego jakość. Kto komu więcej zawdzięcza?
Nie od dziś wiadomo, że jazda na koniu może zastąpić lek na poprawę nastroju, zabawa z kotem to najlepszy sposób na migrenę, a codzienne spacery z psem skutecznie pomagają zadbać o kondycję serca. Zwierzęta nie tylko umilają nam życie, ale też poprawiają jego jakość. Kto komu więcej zawdzięcza?
mag.s
Sałatka z tuńczykiem to genialna opcja dla ludzi, którzy do swojej diety chcą włączyć zdrowe ryby. Szybka i łatwa w przygotowaniu, zachwyci każde podniebienie.
Sałatka z tuńczykiem to genialna opcja dla ludzi, którzy do swojej diety chcą włączyć zdrowe ryby. Szybka i łatwa w przygotowaniu, zachwyci każde podniebienie.
apio / DEON.pl
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
PAP / slo
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}