Łosoś z masłem ziołowo-czosnkowym
Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Proponujemy sprawdzony przepis na soczystego i aromatycznego łososia z masłem ziołowo-czosnkowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 4 kawałki łososia (filet lub dzwonka)
- 1/3 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
- suszona bazylia
- sól, pieprz
Masło ziołowo-czosnkowe:
Masło rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką suszonej bazylii, tak by uzyskać jednolitą masę.
Kawałki łososia skropić cytryną i odstawić na chwilę do lodówki. Następnie dodać soli i pieprzu i usmażyć na oliwie z oliwek. (Tym, którzy unikają smażonych potraw proponujemy upiec łososia w folii aluminiowej w piekarniku).
Ułożyć na talerzach, nakładając na gorące kawałki łososia po łyżeczce masła czosnkowego, tak by rozpuściło się na rybie. Udekorować ćwiartkami cytryny i według upodobania listkiem bazylii, natką pietruszki lub gałązką kopru.
Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Smacznego!
Skomentuj artykuł