Łosoś z masłem ziołowo-czosnkowym

Łosoś z masłem ziołowo-czosnkowym
(fot. pixabay)
5 lat temu
apio / DEON.pl

Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Proponujemy sprawdzony przepis na soczystego i aromatycznego łososia z masłem ziołowo-czosnkowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 4 kawałki łososia (filet lub dzwonka)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Masło ziołowo-czosnkowe:

Masło rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką suszonej bazylii, tak by uzyskać jednolitą masę.

Kawałki łososia skropić cytryną i odstawić na chwilę do lodówki. Następnie dodać soli i pieprzu i usmażyć na oliwie z oliwek. (Tym, którzy unikają smażonych potraw proponujemy upiec łososia w folii aluminiowej w piekarniku).

Ułożyć na talerzach, nakładając na gorące kawałki łososia po łyżeczce masła czosnkowego, tak by rozpuściło się na rybie. Udekorować ćwiartkami cytryny i według upodobania listkiem bazylii, natką pietruszki lub gałązką kopru.

Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Łosoś z masłem ziołowo-czosnkowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.