Uwaga! Salmonella w makreli wędzonej w sklepach

Uwaga! Salmonella w makreli wędzonej w sklepach
(fot. shutterstock.com)
PAP / slo

Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.

Chodzi o jedną partię "Makreli wędzonej NG TUSZA C" o numerze 404889A, której termin przydatności do spożycia został wyznaczony na 28 kwietnia br. Jak ostrzega Inspekcja Sanitarna, "produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów".

Wszystkie szczepy  bakterii z rodzaju Salmonella mogą być potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są one uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych.

DEON.PL POLECA

"Ich obecność  w  żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością, w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami" - czytamy w ostrzeżeniu Inspekcji.

Makrela była sprzedawana przez sklepy sieci Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka. Producent makreli, firma KORAL S.A., poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży. Proces wycofywania wskazanej partii z obrotu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Osoby, które kupiły makrelę ze wskazanej partii, powinny ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Uwaga! Salmonella w makreli wędzonej w sklepach
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.