Piernik przekładany od siostry Anastazji. Świąteczny klasyk, który zawsze się udaje
Wilgotny, aromatyczny, przekładany delikatną masą i oblany czekoladą – piernik od siostry Anastazji to jeden z tych wypieków, które od lat królują na polskich stołach w czasie Bożego Narodzenia. To sprawdzony, tradycyjny przepis, który doskonale sprawdzi się na święta, ale równie dobrze smakuje także kilka dni po upieczeniu, gdy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przepis siostry Anastazji na piernik przekładany
Ciasto piernikowe – składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
5 jaj
-
1 szklanka cukru kryształu
-
1 łyżka suchej herbaty
-
½ szklanki wody
-
1 szklanka oleju
-
35–40 dag miodu sztucznego
-
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 przyprawa do piernika
Wykonanie ciasta:
Herbatę zaparzyć w wodzie i dokładnie przecedzić. Jaja ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a także olej, ostudzony wywar z herbaty oraz miód.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części i upiec trzy osobne placki w temperaturze ok. 180°C przez 25–30 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa mleczna – składniki:
-
2 szklanki mleka
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 szklanka cukru kryształu
-
25 dag tłuszczu (½ masła, ½ margaryny)
-
sok z 1 cytryny
-
spirytus do smaku
Wykonanie masy:
W mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ugotować gęsty budyń i ostudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z cytryny i odrobinę spirytusu do smaku. Gotową masę podzielić na dwie części.
Polewa czekoladowa – składniki:
-
10 dag czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
Wykonanie polewy:
Czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, powoli mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
-
1 słoik powideł śliwkowych
Złożenie piernika:
-
Pierwszy blat piernika posmarować powidłami.
-
Nałożyć połowę masy mlecznej.
-
Przykryć drugim blatem piernika i ponownie posmarować go powidłami.
-
Rozprowadzić drugą część masy mlecznej.
-
Przykryć trzecim blatem piernika i wierzch posmarować powidłami.
-
Całość polać czekoladową polewą i pozostawić do stężenia.


Skomentuj artykuł