Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia

Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia
Kalendarz z przepisami Siostry Anastazji. Fot. depositphotos

Aromatyczna, kremowa i pełna smaku – tarta dyniowa to kwintesencja jesieni. Połączenie kruchego, maślanego spodu z delikatnym nadzieniem z dyni hokkaido, twarogu i nuty cynamonu sprawia, że ten deser podbije serca domowników i gości. Dodatek mlecznej czekolady nadaje jej wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.

Kruche ciasto

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • tarta bułka

Wykonanie:

Składniki połączyć i szybko zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Docisnąć ciasto do foremki tworząc podniesiony brzeg. Ponakłuwać widelcem i piec przez 15 min w temperaturze 180 st. C.

DEON.PL POLECA

 

 

Masa dyniowa

Składniki:

  • 2 szklanki wcześniej upieczonej i zmiksowanej dyni hokkaido
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać pokruszony biały ser i zmiksować. Miksując, dodać mus z dyni i cynamon. Białka ubić z połową cukru pudru na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać masę na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posypać startą czekoladą.

DEON.PL POLECA


Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby kolejny rok w Twojej kuchni był udany. Tym razem proponuje rozgrzewające zupy, sycące drugie dania i desery, którym nie oprze się żaden smakosz. Klasyczne przepisy stają się w jej...

Skomentuj artykuł

Tarta dyniowa na kruchym spodzie, czyli idealny deser na jesienne popołudnia
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.