Majonez w cieście brzmi dziwnie? Tylko do pierwszego kęsa. Ta babka jest miękka, sprężysta i zawsze się udaje

Majonez w cieście brzmi dziwnie? Tylko do pierwszego kęsa. Ta babka jest miękka, sprężysta i zawsze się udaje
fot. Instagram / rozkoszny / depositphotos
rozkoszny.pl / jh

Na wielkanocnym stole babka to klasyk. Ale nie każda z nich zapisuje się w pamięci gości – wiele z nich bywa sucha, zbyt krucha albo nijaka. Ta jest inna. Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem to przepis dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę, ale nie chcą iść na kompromis ze smakiem.

Skąd ten majonez?

Majonez w cieście może brzmieć kontrowersyjnie, ale tylko do momentu, gdy spróbujesz tej babki. Nie ma tu ani grama sałatkowego posmaku. Majonez to przecież tylko jajka i olej – składniki typowe dla wypieków. W tym przepisie działa jak magiczny składnik: gwarantuje wilgotność, delikatność i niemal zerowe ryzyko zakalca.

Przepis: babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem

Forma: klasyczna foremka na babkę, średnica spodu 23 cm

Składniki – babka:

Składniki – lukier:

  • 2 łyżki soku z grejpfruta

  • 1 szklanka (120 g) cukru pudru

  • ¼ łyżeczki sproszkowanego buraka

Jak ją zrobić – krok po kroku

  1. Przygotowanie piekarnika i formy
    Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół). Foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  2. Masa jajeczna
    Ubij jajka, żółtka, cukier i skórkę z grejpfruta mikserem na jasną, puszystą masę (ok. 3 min). Dodaj majonez, krótko wymieszaj.

  3. Suche składniki
    W osobnej misce połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Przesiej do masy jajecznej i wymieszaj tylko do połączenia składników – nie miksuj za długo!

  4. Pieczenie
    Przelej ciasto do formy i piecz ok. 30 minut – aż wbity patyczek będzie suchy. Studź w formie 10 minut, potem odwróć babkę na talerz i ostudź całkowicie.

  5. Lukier z różowym akcentem
    Podgrzej sok z grejpfruta, zdejmij z ognia i stopniowo mieszaj z cukrem pudrem. Dodaj sproszkowanego buraka – aż lukier nabierze pięknego, pastelowego koloru. Odstaw na kilka minut, by lekko zgęstniał, i polej nim wystudzoną babkę.

Różowa, wilgotna i... długo świeża

Ta babka to nie tylko efektowny deser na święta – to też najbardziej bezproblemowy wypiek, jaki możesz sobie wyobrazić. Nie potrzebuje miksera planetarnego ani godzin przygotowań. W zamian daje Ci ciasto, które pozostaje świeże nawet przez 5 dni, jeśli tylko dobrze je przechowasz.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Skomentuj artykuł

Majonez w cieście brzmi dziwnie? Tylko do pierwszego kęsa. Ta babka jest miękka, sprężysta i zawsze się udaje
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.