Ciasto, które musisz mieć na swoim stole Wielkanocnym. Goście będą błagać o przepis

Ciasto, które musisz mieć na swoim stole Wielkanocnym. Goście będą błagać o przepis
Sernik pistacjowy z białą czekoladą, zdjęcie poglądowe. Fot. Depositphotos
rozkoszny.pl / jh

Pistacje szturmem wdarły się do deserowego mainstreamu i zagościły tam na dobre. Blogerzy, cukiernicy i szefowie kuchni prześcigają się w ich wykorzystaniu – a pistacjowy sernik baskijski wydaje się dziś absolutnym must-bake tej fali.

Przepis: pistacjowy sernik baskijski z białą czekoladą

Porcja: tortownica o średnicy 23 cm

DEON.PL POLECA

Składniki – sernik:

Składniki – sos:

  • ⅓ szklanki (80 ml) śmietany 30%

  • 200 g białej czekolady

  • ½ szklanki (75 g) obranych, posiekanych pistacji

Krok po kroku

  1. Przygotowanie formy i piekarnika
    Rozgrzej piekarnik do 240°C (góra-dół). Wysmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia (musi wystawać 4–5 cm ponad formę).

  2. Miksowanie składników
    W dużej misie utrzyj serek, pastę pistacjową, cukier i olej dyniowy na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.

  3. Połączenie śmietanki z mąką
    W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki, aż się rozpuści. Dodaj resztę śmietanki, a następnie wlej do masy serowej. Dodaj wanilię i sól.

  4. Pieczenie
    Wlej masę do tortownicy. Piecz ok. 30 minut – wierzch powinien być mocno skarmelizowany, a środek przypominać trzęsącą się galaretkę. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową.

  5. Studzenie
    Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, następnie schłodź w lodówce minimum 8 godzin.

  6. Przygotowanie sosu
    W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj czekoladę, zmniejsz ogień. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Odstaw do lekkiego zgęstnienia.

  7. Podanie
    Polej schłodzony sernik sosem z białej czekolady, posyp posiekanymi pistacjami.

Pistacjowy "grzech" warty każdej kalorii

To deser, który rozbudza zmysły i rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa. Kremowy, słonawy, z nutą wanilii i aksamitną białą czekoladą. Wystarczy raz, by przestać piec inne serniki.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Ciasto, które musisz mieć na swoim stole Wielkanocnym. Goście będą błagać o przepis
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.