Ciasto, które musisz mieć na swoim stole Wielkanocnym. Goście będą błagać o przepis

Pistacje szturmem wdarły się do deserowego mainstreamu i zagościły tam na dobre. Blogerzy, cukiernicy i szefowie kuchni prześcigają się w ich wykorzystaniu – a pistacjowy sernik baskijski wydaje się dziś absolutnym must-bake tej fali.
Przepis: pistacjowy sernik baskijski z białą czekoladą
Porcja: tortownica o średnicy 23 cm
Składniki – sernik:
-
500 g serka śmietankowego (typu Philadelphia), w temperaturze pokojowej
-
200 g pasty pistacjowej (100% pistacji), w temperaturze pokojowej
-
200 g cukru
-
2 łyżki oleju dyniowego (opcjonalnie)
-
5 dużych jajek
-
4 łyżki (40 g) mąki pszennej
-
500 g śmietanki 36%
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
Składniki – sos:
-
⅓ szklanki (80 ml) śmietany 30%
-
200 g białej czekolady
-
½ szklanki (75 g) obranych, posiekanych pistacji
Krok po kroku
-
Przygotowanie formy i piekarnika
Rozgrzej piekarnik do 240°C (góra-dół). Wysmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia (musi wystawać 4–5 cm ponad formę). -
Miksowanie składników
W dużej misie utrzyj serek, pastę pistacjową, cukier i olej dyniowy na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. -
Połączenie śmietanki z mąką
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki, aż się rozpuści. Dodaj resztę śmietanki, a następnie wlej do masy serowej. Dodaj wanilię i sól. -
Pieczenie
Wlej masę do tortownicy. Piecz ok. 30 minut – wierzch powinien być mocno skarmelizowany, a środek przypominać trzęsącą się galaretkę. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową. -
Studzenie
Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, następnie schłodź w lodówce minimum 8 godzin. -
Przygotowanie sosu
W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj czekoladę, zmniejsz ogień. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Odstaw do lekkiego zgęstnienia. -
Podanie
Polej schłodzony sernik sosem z białej czekolady, posyp posiekanymi pistacjami.
Pistacjowy "grzech" warty każdej kalorii
To deser, który rozbudza zmysły i rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa. Kremowy, słonawy, z nutą wanilii i aksamitną białą czekoladą. Wystarczy raz, by przestać piec inne serniki.
Skomentuj artykuł