Jajka inaczej. Trzy pomysły na efektowne i pyszne jajka na świąteczny stół

Jajka na twardo to wielkanocna klasyka. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż tradycyjną połówką z majonezem – mamy dla Ciebie trzy sprawdzone przepisy na jajka inaczej. Te wersje są proste, efektowne i... znikają ze stołu jako pierwsze. Sprawdzą się idealnie na Wielkanoc, ale też na każdej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Zobacz, jak w kilku krokach zrobić jajka nadziewane, jajka w sosie tatarskim i jajka w galarecie.
1. Jajka nadziewane serem żółtym
To jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań na świąteczny stół. Kremowy farsz z żółtek i sera żółtego z majonezem smakuje każdemu, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Składniki:
-
6 jajek
-
5 dag żółtego sera (drobno startego)
-
1–2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Przekrój je wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmij żółtka. Połowę żółtek przełóż do miseczki i dokładnie rozetrzyj z tartym serem. Dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku – masa powinna być kremowa i gładka. Farsz nakładaj do białek przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Na koniec pozostałe żółtka przeciśnij przez sitko i posyp nimi nadziewane połówki – będą wyglądały apetycznie i elegancko.
2. Jajka nadziewane z szynką i sosem tatarskim – idealne na świąteczne przyjęcia
To wersja bardziej treściwa i wyrazista. Połączenie szynki, żółtek i kwaśnej śmietany w farszu, a do tego klasyczny, domowy sos tatarski – brzmi jak przepis na sukces!
Składniki:
-
5–6 jajek
-
10–15 dag szynki
-
2 łyżki kwaśnej śmietany
-
sól, pieprz
Na sos tatarski:
-
1 słoik majonezu
-
2–3 ogórki kiszone
-
1/2 słoika groszku zielonego
-
1 słoik marynowanych pieczarek
-
natka pietruszki lub szczypiorek
-
opcjonalnie: musztarda, śmietana, jogurt
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż. Wyjmij żółtka i zmiel je razem z szynką (lub bardzo drobno posiekaj). Dodaj kwaśną śmietanę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj – powinna powstać kremowa pasta. Napełnij połówki białek przygotowaną masą i ułóż je dekoracyjnie na półmisku.
Teraz przygotuj sos tatarski: ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę, dodaj groszek i majonez. Wymieszaj całość i dopraw do smaku – dla ostrości możesz dodać odrobinę musztardy, a jeśli wolisz łagodniejszy smak – odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polej jajka i posyp posiekaną natką lub szczypiorkiem.
3. Jajka w galarecie – elegancka klasyka na liściach sałaty
To danie wygląda naprawdę efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Jajka otulone szynką, z korniszonami, zalane klarowną galaretą – świetnie się prezentują i smakują lekko i świeżo.
Składniki:
-
5 jajek
-
10 plasterków szynki
-
kilka korniszonów
-
zielona sałata do dekoracji
Na galaretę:
-
3–4 łyżeczki żelatyny
-
2 białka
-
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
-
ziele angielskie, liście laurowe
-
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż. Korniszony pokrój na ćwiartki. Na każdą połówkę jajka połóż dwa kawałki ogórka, a całość zawiń w plasterek szynki tak, by szersza część jajka była widoczna. Gotowe „paczuszki” ułóż na liściach sałaty na półmisku.
Przygotuj galaretę: ugotuj włoszczyznę w lekko osolonej wodzie z zielem i liściem laurowym. Gdy wywar będzie gotowy, przecedź go i sklaruj – dodaj ubite białka, wymieszaj, zagotuj i przecedź przez sitko z gazą. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę i dodaj ją do gorącego wywaru. Odstaw na chwilę, by galareta zaczęła lekko tężeć.
Tężejącą galaretą zalej jajka na półmisku i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje. Podawaj z pieczywem – najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczką maślaną.
Skomentuj artykuł