Staropolskie krokiety od siostry Anastazji. Klasyczny przepis, który zawsze się udaje

Staropolskie krokiety od siostry Anastazji. Klasyczny przepis, który zawsze się udaje
Złociste krokiety według przepisu siostry Anastazji – idealne na świąteczny stół. Fot. Wielka księga siostry Anastazji

Złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – staropolskie krokiety od siostry Anastazji to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Ten sprawdzony przepis od lat gości w domach i świetnie sprawdzi się szczególnie na święta Bożego Narodzenia, ale także jako sycący, rodzinny obiad przez cały rok.

Przepis siostry Anastazji na krokiety staropolskie

Ciasto naleśnikowe – składniki:

Wykonanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać wodę i mąkę. Dosłodzić i posolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.
Na rozgrzany olej wylewać porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Gdy naleśnik zacznie odstawać od brzegów, przewrócić go na drugą stronę i lekko podrumienić.
Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. Po przestudzeniu każdy nadziewać farszem, zakładać przeciwległe brzegi i dokładnie zwijać w rulon.

Panierka – składniki:

  • 2 jajka

  • 4–5 łyżek bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia

Każdy krokiet obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Farsz – składniki:

  • 35 dag pieczonej piersi z kurczaka

  • 15 dag pieczarek

  • 2 żółtka

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • ¼ szklanki półwytrawnego białego wina

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie farszu:

Mięso drobno pokroić. Cebulę posiekaną w kostkę zeszklić na maśle klarowanym. Dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Następnie dodać mięso, natkę pietruszki oraz roztrzepane żółtka i dokładnie wymieszać.
Na końcu wlać wino, ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podanie:

Krokiety podawać gorące:

  • klasycznie z czerwonym barszczem – idealnie na Wigilijną kolację,

  • lub jako samodzielne danie z dowolnymi surówkami.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Najbardziej kompletna książka kucharska siostry Anastazji!

Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi.

Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów! Czytelnik znajdzie tu między...

Skomentuj artykuł

Staropolskie krokiety od siostry Anastazji. Klasyczny przepis, który zawsze się udaje
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.