Poznaj 6 przepisów siostry Anastazji na dania i wypieki bez mięsa

Poznaj 6 przepisów siostry Anastazji na dania i wypieki bez mięsa
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym (Fot. pl.depositphotos.com)

Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Dzięki jej recepturom bez trudu przygotujemy również dania bezmięsne.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym (Fot. pl.depositphotos.com)Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną natkę pietruszki rozetrzeć na jednolitą masę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryby wymyć, osuszyć, delikatnie ponacinać na jednym boku, skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Masło roztarte z czosnkiem i pietruszką powkładać w nacięcia. Do środka każdego pstrąga włożyć plasterki cytryny i kawałek masła. Pstrągi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25-35 min. Po upieczeniu przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

Marynowany kalafior

Kalafior (Fot. pl.depositphotos.com)Kalafior (Fot. pl.depositphotos.com)

DEON.PL POLECA

Składniki:

  • 1 główka młodego kalafiora
  • kilka plasterków marchewki

Składniki zalewy:

  • 4 ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu 10 proc.
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Kalafior należy oczyścić. Następnie podzielić go na różyczki i ułożyć w słoikach z plasterkami marchewki. Potem zagotować zalewę z wymienionych składników. Przestudzić i wlać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Uwaga:

Młody kalafior pozostanie biały, starszy może zmienić kolor. Nie wpływa to jednak na jego smak.

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Makaron z suszonymi pomidorami

Makaron z suszonymi pomidorami (Fot. pl.depositphotos.com)Makaron z suszonymi pomidorami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 310 g suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • szklanka startego żółtego sera
  • 250 ml śmietany 30 proc. 

Wykonanie:

Gotujemy makaron. Następnie na oleju spod suszonych pomidorów smażymy cebulę aż do zeszklenia. Potem dodajemy do niej boczku i pomidorów. Później zalewamy śmietaną i gotujemy tak, aby powstał sos. Na koniec dodajemy żółty ser.

Pyszny chleb domowy

Chleb domowy (Fot. pl.depositphotos.com)Chleb domowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 0,5 kg mieszanki mąk: pszennej i żytniej (mąkę zmieszać w proporcjach: nie więcej niż 30% mąki żytniej, reszta - mąka pszenna. Przy przewadze mąki żytniej chleb już tak nie rośnie)
  • 2 niepełne szklanki letniego mleka
  • 10-15 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju (jeśli dodamy olej skórka chleba będzie ładnie błyszczeć)
  • dodatki (wg upodobania, mogą to być pestki dyni, słonecznika, otręby, pokrojona suszona śliwka, orzechy)

Wykonanie:

Mąkę przesiać (będzie pulchniejsza, wyłapiemy też ewentualne zanieczyszczenia), wsypać do niej przygotowane dodatki i sól.

Drożdże dokładnie rozpuścić w odrobinie letniego mleka, dodać do pozostałego mleka i wlewać powoli do mąki, mieszając ją (najpierw łyżką, potem wyrabiać rękami).

Ciasto należy długo wyrabiać, aby się napowietrzyło. W razie potrzeby dodawać mąki lub mleka czy wody. Ciasto powinno być gęste, lekko klejące się do ręki. Zostawić je w misce pod przykryciem - aby wyrosło (na około 30-35 minut). Potem przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej białą mąką formy (najlepsza będzie podłużna blaszka, ok. 30 cm długa) i znów zostawić pod przykryciem na kolejnych 35-40 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190-200 stopni.

Wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem na drugą od dołu półkę piekarnika i piec ok. 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180-170 stopni i piec kolejnych 40 minut.

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Placki z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)Placki z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formując okrągłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Koreczki

Koreczki (Fot. pl.depositphotos.com)Koreczki (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  •     15 suszonych pomidorów
  •     30 oliwek 
  •     1 mozzarella (lub 15 małych kuleczek)
  •     1 ząbek czosnku 
  •     1 łyżka suszonego oregano 
  •     2 łyżki oliwy 
  •     2 łyżki mąki pszennej 
  •     sól
  •     pieprz

Wykonanie:

Na patyczki nadziewaj oliwki, ser, pomidory i kurczaka, w dowolnej kolejności. Plastry pomidorów przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę. Oprósz je solą i pieprzem oraz oregano i mąką. Przed podaniem skrop sosem z octu balsamicznego.

Usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (na patelnię dorzuć też lekko rozgnieciony ząbek czosnku - odda swój aromat w czasie smażenia). Ostudź.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Poznaj 6 przepisów siostry Anastazji na dania i wypieki bez mięsa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.