Te przepisy na ciasta siostra Anastazja poleca na Boże Narodzenie

Te przepisy na ciasta siostra Anastazja poleca na Boże Narodzenie
(Fot. pl.depositphotos.com)
Logo źródła: WAM dm

- Pamiętam doskonale, jak zapewne każdy z Was, smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości - mówi siostra Anastazja i przypomina tradycyjne przepisy na świąteczne ciasta. To sprawdzone sposoby, odziedziczone po naszych babkach i prababkach. Wśród porad s. Anastazji przepisy na sernik, makowiec czy karpatkę.

1. Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne (Fot. pl.depositphotos.com)Pierniczki świąteczne (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 1 kg mąki (ok.)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag cukru na karmel (1/4 szklanki)
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag smalcu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do piernika

Wykonanie:

Miód należy zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierniczków.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min.

Po upieczeniu każde ciasteczko polukrować.

UWAGA: Pierniczki nabiorą kruchości, jeżeli będziemy je przechowywać w zamkniętym naczyniu (metalowym pudełku lub słoju)

2. Sernik

Sernik (Fot. pl.depositphotos.com)Sernik (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 1/2 kg sera
  • 30 dag margaryny
  • 12 jaj
  • 40 dag cukru kryształu
  • 1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:

Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać.

Piec przez ok. 60 min w temp. 180 st. C.

3. Rajska szarlotka

Szarlotka (Fot. pl.depositphotos.com)Szarlotka (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w plasterki

Składniki polewy bezowo-cynamonowej:

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać cynamon.

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę. Ciasto należy wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzch ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo-cynamonową. Piec ok. 40-50 min w temp. 170 st. C.

4. Rolada wiśniowa

Rolada wiśniowa (Fot. pl.depositphotos.com)Rolada wiśniowa (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodając żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Piec ciasto w blaszce na pergaminie w temp. 200-225 st. C przez 8-10 min; ściereczkę posypać cukrem pudrem, wyłożyć ciasto, ściągnąć pergamin, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Składniki nadzienia rolady:

  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 tabliczki czekolady białej
  • 1 słoik konfitury z wiśni
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 l śmietany kremówki

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na wiórki, wiśnie odsączyć z syropu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ciasto skropić sokiem z wiśni. Połowę śmietany ubić z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym, dodać żelatynę i rozprowadzić na cieście, na nim ułożyć wiśnie (20 ładniejszych wiśni zostawić do przybrania).

Ciasto zwinąć za pomocą ściereczki. Pozostałą śmietanę ubić z 1 łyżką cukru (można dodać 1 łyżeczkę żelatyny), podzielić na 2 części, jedną częścią posmarować roladę, posypać wiórkami czekoladowymi, drugą częścią udekorować – zrobić gwiazdki szprycą i ozdobić wiśniami.

5. Makowiec

Makowiec (Fot. pl.depositphotos.com)Makowiec (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 25 dag margaryny
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka słodkiego mleka
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • 1 kg mąki
  • 7 dag drożdży
  • szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z żółtkami. W letnim mleku rozpuścić drożdże, z cukrem i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do utartego z żółtkami tłuszczu dodać mąkę z solą oraz podrośnięte drożdże. Ciasto krótko wyrabiać ręką. Do zbyt twardego można dodać jeszcze odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie makowe. Składniki:

  • 1/2 kg maku
  • 5 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag krojonych migdałów
  • 10 dag krojonych orzechów
  • 10 dag tłuszczu
  • 1 olejek migdałowy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować ok. 15 min. Odcedzić na gęstym sicie, zemleć 3 razy. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mak, cukier, miód, bakalie, sól, olejek migdałowy, wymieszać i smażyć ok. 10 min, lekko ostudzić. Białka ubić, dodać do przestudzonego maku. Jeżeli mak jest za suchy, dodać odrobinę słodkiego mleka.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, nałożyć nadzienie makowe. Ciasta zwinąć w rulon. Zawinąć w papier, zostawiając miejsce na wyrośnięcie; brzegi papieru założyć pod spód. Przed pieczeniem zawinięte w papier ciasto nakłuć patyczkiem.

Piec 40-45 min w temp. 160-170 st. C.

6. Tort wiśniowy

Tort wiśniowy (Fot. pl.depositphotos.com)Tort wiśniowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki sody
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Stopniowo do ubitych jaj dodawać wymieszaną mąkę, kefir z sodą i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.

Upiec 1 biszkopt jasny i 1 biszkopt ciemny.

Składniki masy:

  • 1 l mleka
  • 15 łyżek cukru kryształu
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag masła
  • 1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części. Ciasto skropić nalewką z wiśni lub spirytusem. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.

7. Biszkopt na zimno

Biszkopt na zimno (Fot. pl.depositphotos.com)Biszkopt na zimno (Fot. pl.depositphotos.com)

Na początku musimy upiec cienki, jasny biszkopt.

Składniki masy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 4 galaretki jasne
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki czerwone
  • pokrojone orzechy
  • rodzynki
  • brzoskwinie
  • truskawki
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Ubić 1/2 l śmietany z cukrem. 2 jasne galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Tężejące galaretki dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Wylać na biszkopt włożony do foremki, posypać pokrojonymi orzechami, rodzynkami i zalać 2 galaretkami w kolorze zielonym. Ubić 1/2 l śmietany z cukrem i dodać 2 jasne galaretki, przygotowane jak wyżej. Nałożyć owoce (brzoskwinie, truskawki) i zalać 2 galaretkami koloru czerwonego. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

8. Karpatka

Karpatka (Fot. pl.depositphotos.com)Karpatka (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 9 jaj

Wykonanie:

Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po 1 jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na 2 blaszki i upiec w temp. 190 st. C przez ok. 20-30 min.

Składniki masy:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Wykonanie:

Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem

Więcej przepisów na świąteczne słodkości w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”, wydanej nakładem wydawnictwa WAM.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

WIELKĄ KSIĘGĘ CIAST SIOSTRY ANASTAZJI, WYD.2 MOŻESZ KUPIĆ TUTAJ

Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków
Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością?

Skorzystaj z doświadczenia...

Skomentuj artykuł

Te przepisy na ciasta siostra Anastazja poleca na Boże Narodzenie
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.