[PRZEPIS] Ogórki małosolne „po watykańsku”. Opinie wskazują, że to hit 2025
Prosty sposób na ogórki małosolne to trochę chęci i trochę składników. Każdy ze znanych przepisów różni się nieco od siebie. Do tych „po watykańsku” należy dołożyć garść rodzynek. Wiele opinii wskazuje, że ten nieznaczący szczegół sprawia, że smakują lepiej. Najlepiej jednak ocenić samemu. Przepis jest dedykowany przede wszystkim tym, którzy robią przetwory po raz pierwszy. Całość nie jest droga.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 3 łyżki soli,
- po 3 ziarenka pieprzu na słoik,
- po ząbku czosnku na słoik
- kilka rodzynek na słoiczek,
- pęczek kopru
- opcjonalnie kilka plasterków marchewki
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 500 ml octu,
- 1 kg cukru
Przygotowanie ogórków:
-
Najpierw kroimy ogórki wzdłuż, a następnie połówki kroimy jeszcze na dwie części tak, że jednej ogórek zostaje pokrojony na cztery części. Niektórzy – wg uznania – kroją ogórki w plastry.
-
Tak przygotowane warzywa przekładamy do większej miski. Następnie zasypujemy ogórki trzema sporymi łyżkami soli. Całość zostawiamy na kilka godzin.
-
Ogórki pod wpływem soli puszczą wodę. Wtedy należy je z niej odsączyć.
-
Dalej do każdego przygotowanego słoika wkładamy na jego dno gałązkę kopru.
-
Następnie ogórki w słoiku należy mocno ułożyć, na spokojnie po kolei.
-
Do tak ułożonych ogórków i kopru, dokładamy małą garść rodzynek i dosłownie kilka ziarenek pieprzu.
-
W oddzielnym miejscu myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Podobnie robimy z marchewką.
-
Tak pokrojony czosnek i marchewkę w plastry dodajemy po kilka plastrów na każdego słoika.
-
Półmetek za nami! Teraz przygotowujemy zalewę. Wodę z octem umieszczamy w większym naczyniu, najlepiej sprawdzi się raczej garnek. Do wody i octu wsypujemy cukier. Całość zaczynamy gotować na średnim ogniu.
-
Kiedy zauważymy, że zalewa na gazie zaczyna się gotować, należy zalać nią ogórki, który wcześniej przygotowaliśmy w słoikach.
-
Teraz gotujemy garnek z wodą, który wypełniamy wcześniej do połowy, przykryty na mnie dnie ściereczką. Słoiki z ogórkami następnie należy przenieść do garczka i gotować przez 20 minut.
-
Ogórki, które właśnie zapasteryzowane ogórki pozostawiamy następnie do wystygnięcia. Przechowujemy jej w ciemnym i dość chłodnym miejscu.
Przepis na ogórki małosolne nie jest trudny (Fot. depositphotos.com/pl)


Skomentuj artykuł