Zapomnij o faszerowanych – te jajka w sosie harissa podbiją Twój wielkanocny stół

Zapomnij o faszerowanych – te jajka w sosie harissa podbiją Twój wielkanocny stół
Zdjęcie ilustracyjne. fot. depositphotos
rozkoszny.pl / jh

Zapomnij o nudnych jajkach sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Przed Tobą śniadanie, które zmienia wszystko: jajka w sosie harissa. Inspirowane tureckim çılbır, ale z autorskim twistem – bez jajek w koszulce i z pikantnym, uzależniającym sosem, który sprawia, że ten talerz smakuje jak coś wyjętego z najlepszej bliskowschodniej restauracji.

Palone masło, ostra pasta harissa i odrobina miodu – to trio tworzy sos, który balansuje ostrość, słodycz i głębię. Podane na czosnkowym jogurcie, z jajkami na półtwardo i świeżą miętą, tworzy kompozycję, która sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i jako część kolacyjnego sharing menu.

Przepis: jajka w sosie harissa

Porcja: 2–3 osoby

Składniki:

Krok po kroku: aromatyczna petarda na talerzu

  1. Gotowanie jajek
    Nakłuj jajka (jeśli masz nakłuwacz lub igłę), by zapobiec pękaniu. Gotuj 7 minut we wrzątku, następnie przełóż do zimnej wody i zostaw do ostudzenia. Obierz.

  2. Przygotowanie sosu
    Na patelni rozpuść masło i gotuj, aż zacznie się brązowić i pachnieć orzechowo (ok. 5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pastę harissa i wymieszaj. Dodaj miód i ¼ łyżeczki soli. Gotowe!

  3. Baza z jogurtu
    Jogurt wymieszaj z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli. Rozsmaruj na dużym talerzu (lub w miseczkach) jak tło dla całej kompozycji.

  4. Podanie
    Na jogurt wyłóż przepołowione jajka, polej ciepłym sosem harissa i posyp świeżą miętą. Podawaj z chrupiącym pieczywem – najlepiej naanem, pitą lub świeżym chlebem na zakwasie.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Najbardziej kompletna książka kucharska siostry Anastazji!

Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi.

Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów! Czytelnik znajdzie tu między...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Zapomnij o faszerowanych – te jajka w sosie harissa podbiją Twój wielkanocny stół
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.