Jeść chleb czy nie jeść? Oto jest pytanie!

(fot. B D T / flickr.com)
PAP / slo

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała w Warszawie konferencję, podczas której naukowcy i dietetycy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia.

- Produkty zbożowe, a wiec także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować, czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki - mówiła na konferencji Dr Regina Wierzejska dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

DEON.PL POLECA

Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na która cierpi około 1 proc. populacji europejskiej.

- Nie ma żadnych wskazań, które wskazywałyby na przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba - mówiła Wierzejska.

Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. - Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia - mówił. Z przedstawionych przez jego fundacje wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal. - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.

Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. - Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym, która zapobiega rozwojowi bakteryjnej mikroflory - wyjaśniła.

Fundacja Chleb to Zdrowie, która zorganizowała konferencję, została powołana przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z naukowcami, dietetykami i lekarzami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, a także ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o produktach spożywczych.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jeść chleb czy nie jeść? Oto jest pytanie!
Komentarze (5)
FM
Fuks MIrosław
5 listopada 2014, 21:28
Owszem ten chleb na fotce to wspaniały wygłąd .Mamy duży wybór chlebów.Ale chleb chlebowi dziś nierówny Pozatym zboże modyfikowane jakiś GMO.To zboże może nie jest tym zbożem co przed wojną??...Po wypiekach boli brzuch .Jest "chemia " mnogo chemmi,była afera z solą na drogi sypaną na zime ,dawaną do mięs i kto mnie zapewni że nie było jej w chlebie.Po niektórych wypiekach źle się czuje .Chciwośc-pogoń za zyskiem zabija prawdziwy smak chleba .Czasem trafi się dobry chleb ,ale jest drogi.Fałszuje się mąki.NIE BĄDZCIE NAIWNI Chleb to już przeszłość -to tylko nazwa.Może powinienem zostać domowym piekarzem.Jem teraz mniej pieczywa i już z obawą. 
I
Iga
17 października 2014, 16:23
Chleba naszego powszedniego daj nam na każdy dzień.
A
Aga
17 października 2014, 11:11
Kiedyś ludzie pościli dwa dwi w tygodniu o chlebie i wodzie. Teraz Matka Boża też prosi o post w środy i piątki. I ładniej to brzmi - życie z chlebem! Coś pięknego! początkowo bardzo trudne, ale z czasem to czeka się na te dwa dni. Uczy bardzo pokory, miłości, szacunku. Jezus też często wspominał o poście.
W
Wojtek
16 października 2014, 19:21
W celu oświecenia naszych autorytetów żywieniowych polecam książkę "Dieta bez pszenicy" (Wheat belly).  Przykro słuchać tych bredni o glutenie i o zdrowotności tzw piramidy zdrowia (raczej piramidalnego kłamstwa).
M
Marek_S
5 stycznia 2015, 23:44
A ja jeszcze polecę "Życie bez pieczywa" autorstwa: Christian Allan, Wolfgang Lutz