Rabini na koszernym obiedzie u papieża

fot. Grzegorz Gałązka / galazka.deon.pl
PAP / mm

Koszerne menu, złożone z dań tradycyjnej kuchni rzymskich Żydów, wybrał papież Franciszek na obiad, jakim podjął w Watykanie delegację rabinów z Argentyny. Posiłek przygotowała restauracja z terenu dawnego getta w Wiecznym Mieście.

Amit Dabush, właściciel znanego lokalu znajdującego się niedaleko rzymskiej synagogi powiedział po obiedzie wydanym w czwartek przez Franciszka w Domu świętej Marty, że spróbował on wszystkich dań, jakie zaserwowano.

Obiad składał się z klasycznej potrawy stołecznego regionu Lacjum, czyli karczochów po żydowsku, smażonych w oleju. Po tej przystawce podano małe sardele z sałatą o nazwie endywia i marynowane cukinie. Na deser papież wraz ze swymi sześcioma gośćmi z Argentyny zjadł mus pistacjowy, który szczególnie wszystkim smakował.

W delegacji wspólnoty żydowskiej z ojczyzny Franciszka był jego przyjaciel, rabin Abraham Skórka, rektor seminarium rabinicznego z Buenos Aires, profesor prawa żydowskiego i biofizyk. Jego rodzina pochodzi z Polski.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rabini na koszernym obiedzie u papieża
Komentarze (1)
A
Anka
17 stycznia 2014, 15:58
Czy opróczy menu możecie jeszcze napisać coś sensownego?? Na przykład o czym była mowa, kto brał udział oprócz rabina Skorki??