Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno
Przepis na czekoladowy sernik z wiśniami na zimno to doskonały deser, którym można bez oporów poczęstować najbardziej wymagających gości.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 100 g pełnoziarnistych ciasteczek
- 40 g masła, roztopionego
- 1 łyżka kakao
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
- 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych
Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie, wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).
Przed podaniem oprószyć kakao.
Skomentuj artykuł