Gazpacho - potrawa wskrzeszająca

Gazpacho powinno się schłodzić przed podaniem (fot.sxc.hu)
slo

Oto jeden z przepisów na gazpacho - rodem z gorącej i słonecznej Andaluzji, idealne na posylwestrowe nastroje i smaki. Gazpacho jest potrawą wskrzeszającą, obfitą w potas i inne niezbędne pierwiastki przywracające równowagę w organizmie zmęczonym sylwestrowymi wyczynami.


Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 5, 6 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki (mogą być z puszki)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kromki białego chleba
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża zielenina: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka (do wyboru)
  • Wytnij szypułki pomidorów, usuń gniazda nasienne z papryki, obierz skórkę z ogórka.
  • Namocz chleb aby nieco zmiękł.
  • Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, dodaj chleb, wyciśnięty czosnek i zmiksuj wszystko razem.
  • Dodaj oliwę , ocet, sól , pieprz i zieleninę. Wymieszaj.
  • Gazpacho powinno się schłodzić przed podaniem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Gazpacho - potrawa wskrzeszająca
Komentarze (3)
FG
fanka gazpacho
5 stycznia 2010, 09:30
Droga bebe, gazpacho pije sie na zimno :)
B
Bebe
5 stycznia 2010, 08:21
Co tu schładzać  skoro w przepisie nie ma ani słowa o podgrzewaniu lub gotowaniu? ;) 
ML
młoda lekarka
1 stycznia 2010, 13:27
Pamiętajcie, jeżeli dziś nagle straciliście wzrok[  w nocy piliście z niepewnego źródła--- metanol]  dzwońcie pod 999.  Odtrutkę stanowi tu etanol.    Czy 112 już działa???