Gazpacho - potrawa wskrzeszająca
Gazpacho powinno się schłodzić przed podaniem
(fot.sxc.hu)
slo
Oto jeden z przepisów na gazpacho - rodem z gorącej i słonecznej Andaluzji, idealne na posylwestrowe nastroje i smaki. Gazpacho jest potrawą wskrzeszającą, obfitą w potas i inne niezbędne pierwiastki przywracające równowagę w organizmie zmęczonym sylwestrowymi wyczynami.
Składniki:
- 5, 6 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki (mogą być z puszki)
- 2 czerwone papryki
- 1 duży ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 3 kromki białego chleba
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- świeża zielenina: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka (do wyboru)
- Wytnij szypułki pomidorów, usuń gniazda nasienne z papryki, obierz skórkę z ogórka.
- Namocz chleb aby nieco zmiękł.
- Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, dodaj chleb, wyciśnięty czosnek i zmiksuj wszystko razem.
- Dodaj oliwę , ocet, sól , pieprz i zieleninę. Wymieszaj.
- Gazpacho powinno się schłodzić przed podaniem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł