Jak gotować z dziećmi? Zobacz kilka prostych przepisów
Gotowanie to dla dzieci ogromna frajda i nauka. Pobudza ich kreatywność, zręczność, wyobraźnię, ale przede wszystkim może być wspaniałą zabawą dla malucha i jego rodziców.
Dzieci bardzo lubią same przygotowywać śniadania czy podwieczorki, wyśmienicie się przy tym bawią i poznają prawidłowe nawyki żywieniowe.
Wspólne gotowanie sprawia, że cała rodzina może się wspólnie bawić. Chwile spędzone w kuchni z rodzicami są dla maluchów czymś wyjątkowym. Dzieci mogą przelewać, wsypywać, mieszać, wąchać, dotykać, smakować. Uczą się współpracy, pomagania innym, przestrzegania reguł, zasad bezpieczeństwa. Czerpią przyjemność z przyrządzania posiłków i z samego jedzenia.
Gotowanie z dziećmi może mieć również wpływ na ich samoocenę. Poprzez dopuszczenie ich do czynności zarezerwowanych głównie dla dorosłych, zaczynają one czuć się docenione i wyjątkowe. Przepisy na rozmaite potrawy można wynajdować w Internecie, czy też w książkach kucharskich. Oto nasze propozycje kilku prostych przepisów, które zapewnią wam nie tylko świetną zabawę, ale również smaczny posiłek.
Kanapki motyle
Składniki:
- pieczywo jasne i ciemne,
- masło,
- ser żółty,
- szynka,
- ulubione warzywa np.: pomidory, rzodkiewkę, sałata, papryka.
Na talerzu rozkładamy liście sałaty, będą one wspaniałym tłem dla przygotowanych kanapek. Kanapki przygotowujemy tak by były one zgodne z upodobaniami dziecka (po dwie na jednego motyla). Kanapki przyrządzone z okrągłej bułki kroimy na pół, a z tych wykonanych z ciemnego pieczywa wycinamy serduszka. Na sałacie przygotowanej wcześniej, układamy podłużny kawałek papryki oraz połówkę ogórka (będzie to tułów motyla) a także plasterki rzodkiewki (głowa motyla), zrobione kanapki zaś będą skrzydłami. Posiłek już gotowy. Smacznego!
Czekoladowe ciasteczka
Składniki:
- ½ kostki margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- jajko,
- 2 łyżki kakao,
- 2 szklanki mąki,
- kolorowe dodatki (mogą być małe cukiereczki)
Na początku mieszamy margarynę z cukrem. Najlepiej zrobić to w misce za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy jajko i również mieszamy. Teraz przesiewamy przez sitko, na powstającą masę, mąkę i kakao i wyrabiamy ciasto rękoma. Gdy ciasto będzie już wyrobione, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego wałek, który następnie kroimy na plasterki o grubości 1-2cm. Później rozwałkujemy każdy z kawałków ciasta i za pomocą ciasta robimy w każdym plasterku wgłębienie, które będzie miejscem na umieszczenie cukierków. Na koniec układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. Wystygnięte ciastka możemy dodatkowo posmarować lukrem i przykleić do nich kolorowe cukiereczki.
Słodkie koperty z niespodzianką
Składniki:
- szklankę mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżkę oleju,
- 500 g twarogu,
- 3 łyżki cukru,
- pół łyżki cynamonu,
- 250 ml śmietany 30%,
- cukier puder,
- masło
Zaczynamy od posolenia jajek i wymieszania ich z mlekiem. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją lekko olejem. Za pomocą łyżki wazowe rozlewamy ciasto na patelni. Teraz czas na farsz. Miksujemy twaróg, dodajemy 2 łyżki śmietany, cukier i cynamon. Na gotowych naleśnikach umieszczamy farsz i rozsmarowujemy po całej jego powierzchni. Aby naleśniki były rumiane, na patelni rozpuszczamy małą ilość masła, a następnie obsmażamy na niej złożone naleśniki. Jeżeli chcemy dodatkowo udekorować naleśniki, ubijamy śmietanę.
Gotowanie z dzieckiem jest dla niego zabawą i nauką. Musicie jednak pamiętać by przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa np.: gorące garnki odstawiać w miejsca niedostępne dla dziecka, miksery lub sokowirówki odłączaj z kontaktu zaraz po skończeniu korzystanie z nich. Zapobiegnie to nieprzewidzianym i z cała pewnością niepożądanym wypadkom oraz zapewni wspaniałe wspomnienia dla malucha!
Skomentuj artykuł