(fot. shutterstock.com)
kz

Przepis na wigilijną Kutię.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:

  • Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić.
  • Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym.
  • Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kutia
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.