Przepis na śląskie makiełki
(fot. Przykuta/flickr.com)
kz
Przepis na śląskie makiełki, zwane też makówkami. Świąteczny przepis ze Śląska.
SKŁADNIKI:
- 25 dag zmielonego maku
- 2-3 czerstwe bułki
- 1 l mleka lub wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 paczka cukru waniliowego lub olejek migdałowy
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kakao
- kilka migdałów
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mak zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, opłukane rodzynki, sparzone i pokrojone migdały bez skórki, masło, kakao, miód i szczyptę soli. Zagotować.
Bułki pokroić w plastry, układać warstwami w salaterce. Pierwszą warstwę stanowią kromki bułki, a ostatnią (wierzchnią) mak. Podawać na zimno.
Potrawę powinno się podawać po kilku godzinach od jej przyrządzenia, tak, by bułki zmiękły i nasączyły się mlekiem.
Jeśli makówki chcemy przechowywać 2-3 dni, do zaparzenia maku należy użyć wody.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł