Przepis na śląskie makiełki

(fot. Przykuta/flickr.com)
kz

Przepis na śląskie makiełki, zwane też makówkami. Świąteczny przepis ze Śląska.

SKŁADNIKI:

  • 25 dag zmielonego maku
  • 2-3 czerstwe bułki
  • 1 l mleka lub wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 paczka cukru waniliowego lub olejek migdałowy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kakao
  • kilka migdałów
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mak zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, opłukane rodzynki, sparzone i pokrojone migdały bez skórki, masło, kakao, miód i szczyptę soli. Zagotować.

Bułki pokroić w plastry, układać warstwami w salaterce. Pierwszą warstwę stanowią kromki bułki, a ostatnią (wierzchnią) mak. Podawać na zimno.

Potrawę powinno się podawać po kilku godzinach od jej przyrządzenia, tak, by bułki zmiękły i nasączyły się mlekiem.

Jeśli makówki chcemy przechowywać 2-3 dni, do zaparzenia maku należy użyć wody.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Przepis na śląskie makiełki
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.