Przepis na torcik cappuccino

(fot. pixabay.com)
kz

Pyszny torcik w sam raz na wizytę ważnych gości. Nie tylko wygląda, ale i smakuje bosko!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
  • 1 łyżeczka kakao, do oprószenia

Sposób przygotowania:

Cukier wymieszać z kawą, odstawić. Białka ubić ze szczyptą soli do sztywności, uważając by nie "przebić". Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier wymieszany z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, ukształtować od spodu szpatułką, wyrównać wierzch.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Torcik umieścić w piekarniku i natychmiast przekręcić temperaturę do 150ºC. Piec przez około godzinę.

Zostawić do wystudzenia w uchylonym lekko piekarniku, na całą noc. Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wyłożyć na bezę, oprószyć kakao.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na torcik cappuccino
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.