Przepis na torcik cappuccino
Pyszny torcik w sam raz na wizytę ważnych gości. Nie tylko wygląda, ale i smakuje bosko!
Składniki:
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
- 1 łyżeczka kakao, do oprószenia
Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać z kawą, odstawić. Białka ubić ze szczyptą soli do sztywności, uważając by nie "przebić". Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier wymieszany z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, ukształtować od spodu szpatułką, wyrównać wierzch.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Torcik umieścić w piekarniku i natychmiast przekręcić temperaturę do 150ºC. Piec przez około godzinę.
Zostawić do wystudzenia w uchylonym lekko piekarniku, na całą noc. Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wyłożyć na bezę, oprószyć kakao.
Smacznego!
Skomentuj artykuł