Pulpety zapiekane w sosie koperkowym
Pulpety zapiekane w sosie koperkowym, według przepisu siostry Anastazji.
s. Anastazja / slo
Pulpety zapiekane w sosie koperkowym, według przepisu siostry Anastazji, będą smakować każdemu - bez wyjątku!
- 1 kg mięsa do zmielenia (dowolnego rodzaju)
- 1 cebula
- 1-2 jaja
- 1 bułka
- 2-3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- pieprz
- sól
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 szklanki startego żółtego sera
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Mięso zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja.
- Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
- Formować jednakowej wielkości pulpeciki.
- Zagotować wodę z włoszczyzną i do gotującej delikatnie wkładać pulpety.
- Ugotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym.
- Zapiec w piekarniku.
Podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, makaronem, ryżem i zestawem surówek.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł