Pyszny chleb domowy

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Nie ma to jak chleb domowy. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką. Bez użycia konserwantów i chemicznych spulchniaczy utrzymuje długo świeżość. Przywodzi na myśl wspomnienia dzieciństwa, pieczony przez nasze babcie był najlepszy na świecie.

Składniki:

  • 0,5 kg mieszanki mąk: pszennej i żytniej (mąkę zmieszać w proporcjach: nie więcej niż 30% mąki żytniej, reszta - mąka pszenna. Przy przewadze mąki żytniej chleb już tak nie rośnie)
  • 2 niepełne szklanki letniego mleka
  • 10-15 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju (jeśli dodamy olej skórka chleba będzie ładnie błyszczeć)
  • dodatki (wg upodobania, mogą to być pestki dyni, słonecznika, otręby, pokrojona suszona śliwka, orzechy)

Mąkę przesiać (będzie pulchniejsza, wyłapiemy też ewentualne zanieczyszczenia), wsypać do niej przygotowane dodatki i sól.

DEON.PL POLECA

Drożdże dokładnie rozpuścić w odrobinie letniego mleka, dodać do pozostałego mleka i wlewać powoli do mąki, mieszając ją (najpierw łyżką, potem wyrabiać rękami).

Ciasto należy długo wyrabiać, aby się napowietrzyło. W razie potrzeby dodawać mąki lub mleka czy wody. Ciasto powinno być gęste, lekko klejące się do ręki. Zostawić je w misce pod przykryciem - aby wyrosło (na około 30-35 minut). Potem przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej białą mąką formy (najlepsza będzie podłużna blaszka, ok. 30 cm długa) i znów zostawić pod przykryciem na kolejnych 35-40 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190-200 stopni.

Wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem na drugą od dołu półkę piekarnika i piec ok. 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180-170 stopni i piec kolejnych 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika i zostawić w nim chleb na ok. 10 minut. Jeśli chleb będzie już wystarczająco mocno wypieczony - wyciągnąć szybciej.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pyszny chleb domowy
Komentarze (4)
K
karol
4 lipca 2011, 20:50
10 g drożdży to chyba za mało... Może 10 dag...
Aneta Piotrowska
12 marca 2010, 21:21
Obiecujemy i przepis na chleb na zakwasie ale to w drugiej kolejności, bo w przypadku pieczenia chleba liczy się doświadczenie. W pierwszej kolejności proponujemy prostszy przepis ale równie smaczny:)  Chleb na zakwasie to już "wyższa szkoła jazdy", natomiast chleb na drożdżach  zawsze się udaje (o ile nie jest wykonany tylko z mąki razowej).
A
Agnus
12 marca 2010, 20:36
 To prawda, prawdziwy i najzdrowszy chleb jest na zakwasie.
R
Roman
12 marca 2010, 18:09
Wprawdziwym chlebie nie ma drozdzy