Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami

Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę (fot.sxc.hu)
slo

Dziś, drodzy smakosze, kolejny przepis na sałatkę, tym razem w roli głównej tuńczyk. Role drugoplanowe przypadają na ryż, kukurydzę, oliwki oraz cebulkę. Sałatkę z tuńczykiem można zmodyfikować dodając nowe składniki, jak zielone ogórki lub czerwoną fasolę.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie,
  • woreczek ryżu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • kukurydza,
  • oliwki nadziewane papryką,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, curry.
  • Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie z dodatkiem curry, odcedzić i ostudzić.
  • Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Dodać oliwki (można je pokroić na połówki).
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Dodać kukurydzę.
  • Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku (można dodać majonez).

Proste prawda?

Smacznego.

DEON.PL POLECA


Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami
Komentarze (11)
D
Dobrogniew
6 grudnia 2009, 16:04
W takim razie powinieneś zmienić nicka na "Troll", przynajmniej oszczędziłbyś ludziom czasu na czytanie twoich bzdurnych postów.
I
internauta
6 grudnia 2009, 15:53
Od dawien dawna wiem co to jest metafora i szukać nie muszę. Nie dziękuję więc za radę Dobrogniewowi.
D
Dobrogniew
6 grudnia 2009, 12:35
A w ogóle Internauto, to radzę czytać komentarze ze zrozumieniem, ewentualnie sprawdzić w słowniku co znaczy słowo "metafora".
D
Dobrogniew
6 grudnia 2009, 12:05
~Dobrogniew, sałatki robi się na świeżo, więc mowy nie ma o nieświeżości. Rozumiem, że Ci się znudziła, a nie jesteś tak kreatywny jak Puszczyk, który na bazie przepisu tworzy nowe wersje, już o innych walorach smakowych. Dobry pomysł Puszczyku z awokado, dobre i zdrowe.Internauto, kreatywność Puszczyka ogranicza się do konsumpcji różnych dań, którymi raczą go kucharki w jezuickich klasztorach. A co do mieszania tuńczyka z owocami, to jest to zbyt znane żeby był sens nad tym się rozwodzić.
J
joan
6 grudnia 2009, 08:59
Internauto, dzięki za wyjaśnienia. Muszę jednak przyznać, że awokado widuję praktycznie częściej niż jabłka (ku mojej rozpaczy). Po prostu nie lubię pewnego rodzaju połączeń: kurczak z ananasem, żeberka z miodem, indyk z migdałami- no i jak myślę tuńczyk z awokado. Mam nadzieję, że to dozwolone, pomimo tego, że przez Azteków traktowany w szczególny sposób. Ale jak wyszukasz coś jeszcze o owocach egzotycznych, to możesz wrzcić, zawsze fajnie poczytać:)
I
Internauta
6 grudnia 2009, 03:33
~Dobrogniew, sałatki robi się na świeżo, więc mowy nie ma o nieświeżości. Rozumiem, że Ci się znudziła, a nie jesteś tak kreatywny jak Puszczyk, który na bazie przepisu tworzy nowe wersje, już o innych walorach smakowych. Dobry pomysł Puszczyku z awokado, dobre i zdrowe.
I
Internauta
6 grudnia 2009, 03:27
Awokado jest owocem, który przez Azteków nazwany zastał masłem puszczy maślanym  i traktowany jako namiastka mięsa podczas podróży. (Duża zawartość tłuszczu, duża wartość energetyczna). Nie toleruje wysokich temperatur, czyli gotowania lub pieczenia! Nabiera wóczas gorzkiego smaku. Doskonały właśnie do sałatek, deserów, także kanapek.
pawel rakowski sj
6 grudnia 2009, 02:27
 naprawde! polecam z awokado! :)
J
joan
5 grudnia 2009, 22:02
Puszczyku, jesteś pewnien? Ryba z owocami?
D
Dobrogniew
27 listopada 2009, 14:39
Hej, zdejmijcie tę sałatkę z pierwszej strony, bo już troche nieświeża :-) Jeszcze wpadnie Sanepid ;-)
pawel rakowski sj
27 listopada 2009, 12:27
 tuńczyk super komponuje się z awokado, polecam to połączenie. Smakuje super!