I mamy mistrza Biegu Kelnerów 2011
Krzysztof Mirek z krakowskiej restauracji Balaton wygrał rozegrany w sobotę Krakowski Bieg Kelnerów. "Najważniejsze w tej pracy są uśmiech i dobre podejście do gościa. Każdy klient powinien być traktowany indywidualnie i czuć się tym najważniejszym" - powiedział PAP zwycięzca.
Mirek pracuje w "Balatonie" od niespełna roku, z wykształcenia jest hotelarzem, ale przygotowywaniem uroczystości i imprez zajmuje się od ponad 10 lat.
W rywalizacji uczestniczyło w sobotę 11 kelnerów reprezentujących restauracje z Małopolski i Śląska. Zawodnicy sprawdzali swoje umiejętności w trzech konkurencjach. Mieli w ciągu 20 minut przygotować profesjonalne nakrycie stołu dla czterech osób - liczył się indywidualny styl, symetria ułożenia nakryć, a także komunikatywność kelnerów.
Później zawodnicy pokonywali kilkusetmetrowy tor przeszkód, na którym musieli m.in. podnieść krzesło czy nalać wino pilnując jednocześnie, by nie rozlała się woda mineralna, którą nieśli na tacy. Ostatnią konkurencją był bieg na 100 m z tacą, na której leżała łyżkę z jajkiem.
Najlepszy okazał się Krzysztof Mirek z krakowskiej restauracji Balaton, drugie miejsce zajęła Adriana Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach, a trzecie Weronika Ostwald z Karcmy u Borzanka w Nowym Targu. Tytuł najmilszej kelnerki jurorzy przyznali Marioli Sowie z restauracji Ratuszowej w Krakowie.
Kelnerzy otrzymali nagrody od sponsorów, a restauracja Balaton certyfikat potwierdzający najszybszą i najsprawniejszą obsługę.
"Gdybyśmy zebrali tych wszystkich kelnerów razem pewnie byłby kelner idealny. Jedni mają lepsze predyspozycje, jeśli chodzi o tempo pracy, inni jeśli chodzi o estetykę czy obsługę. Myślę, że wzorcowy kelner to osoba, która robi to z sercem, emanuje z niej fascynacja zawodem, grzeczność i kultura. Kelner musi też mieć wiedzę" - mówił PAP przewodniczący jury, mistrz kuchni Zbigniew Kurleto. "Najlepszy kelner to ten, który osiągnął już własny styl, ale cechą nadrzędną powinna być umiejętność sprzedaży, oferowania ludziom produktów" - dodał.
Krakowski Bieg Kelnerów poprzedza 19. Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, które odbędą się w Krakowie od 16 do 18 listopada w hali Targów w Krakowie. Równolegle z nimi odbywały się będą Targi Wina ENOEXPO, na które ma przyjechać Michel Rolland jeden z największych autorytetów współczesnego winiarstwa.
Organizatorami Krakowskiego Biegu Kelnerów 2011 były: Targi w Krakowie i firma Gastroinfo Z.Kurleto, a partnerami Galeria Krakowska oraz Krakowska Szkoła Restauratorów.
Skomentuj artykuł