Rekordowy sezon. Polskie jabłka podbiły świat

(fot. ollesvensson / Foter / CC BY)
"Gazeta Polska Codziennie" / PAP / pz

Ostatni sezon był rekordowy pod względem eksportu polskich jabłek. Sprzedaliśmy ich za granicę ponad milion ton - informuje "Gazeta Polska Codziennie".

"Polskie jabłka są smaczniejsze, bo jest u nas dobry klimat dla ich uprawy. Są bardziej soczyste niż te z Włoch czy Hiszpanii. Poza tym zapewniamy wysoką jakość, odpowiedni sposób pakowania i możliwość dostarczania dużych partii" - tłumaczy Marcin Stasiak, dyrektor handlowy firmy Sun-Sad.

Dodaje, że sukces zbudowany jest na tradycjach, ale niemały wpływ miał też zastrzyk finansowy, jaki polskie sadownictwo dostało z Unii Europejskiej. Dzięki niemu grupy producenckie stworzyły nowoczesną bazę i powstały duże firmy, które mogą sprostać wielkim zamówieniom.

"Obecnie możemy konkurować ze wszystkimi. We Francji czy Włoszech produkcja spada, a w Polsce powstają wciąż kolejne, bardzo nowoczesne sady i coraz większe gospodarstwa, prowadzone przez profesjonalistów z dużą wiedzą" - dodaje Stasiak.

Wartość naszego eksportu jabłek w ostatnim sezonie sięgnęła 1,4 mld zł. Aż dwie trzecie całego eksportu trafiło do Rosji. Sadownicy szukają nowych rynków zbytu w Europie, Afryce czy w Chinach.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Rekordowy sezon. Polskie jabłka podbiły świat
Komentarze (3)
Z
zero
24 sierpnia 2013, 19:13
Gdzie można nabyć dobre wino jabłkowe? Czy tylko "mózgoczepy" są w sprzedaży?
J
Jabłko
24 sierpnia 2013, 17:42
Otóż to - w kraju nie można kupić dobrych i tanich polskich jabłek. To dziadostwo z Biedronki, Kauflandu czy Lidla jest nie do zjedzenia.
B
Bajkosia
24 sierpnia 2013, 16:57
A w Polsce jabłka coraz droższe - może właśnie z powodu eksportu? Dziś kupowałam na bazarku pod domem po 5 zł za 1 kg. W moim odczuciu stanowczo za dużo.