Spada rentowność firm produkujących żywność

"Puls Biznesu" / PAP / slo

Najgorzej jest w przemysłach drobiarskim i spirytusowym - alarmuje "Puls Biznesu". O ile w ubiegłym roku wszystkie gałęzie przemysłu spożywczego notowały zyski, to w pierwszym półroczu tego roku pojawiły się dwie z ujemną rentownością netto: drobiarska i spirytusowa.

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) dotyczących wyników finansowych przemysłu spożywczego za pierwsze półrocze 2011 r. wynika, że jego rentowność netto spadła do 4 proc., wobec 4,7 proc. za cały 2010 r.

W pierwszym półroczu rentowność netto branży drobiarskiej spadła do poziomu -1,2 proc., wobec 1,7 na plusie w 2010 r. Jeszcze bardziej obniżyła się zyskowność sektora spirytusowego: z 6,1 proc. do -5,1 proc. Kilkukrotnie spadła też rentowność branży rybnej, do poziomu 0,4 proc.

Przedstawiciele przemysłu spożywczego oceniają, że wszystkiemu winne są wzrosty cen podstawowych surowców, m.in. zbóż, cukru, ryb i żywca, ale także niemożności szybkiego przełożenia wzrostu kosztów na ceny zbytu ze względu na opór handlu. Podwyżki cen produktów w takich przypadkach są z reguły mocno opóźnione i rozłożone w czasie, co daje jednak nadzieję na stopniową poprawę wyników w kolejnych kwartałach.

Dla wielu firm spadek zysków może oznaczać koniec gry. - Skutkiem spadku rentowności w branży będą oczywiście problemy i upadłości wielu słabszych firm. Choć nie będzie to przyjemne, to jednak przyczyni się do większej konsolidacji rynku i poprawy wyników pozostałych graczy. Na razie nie zanosi się niestety na szybką poprawę sytuacji. Dlatego kluczem do przetrwania będzie wzrost efektywności i dyscyplina kosztowa - konkluduje Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spada rentowność firm produkujących żywność
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.