Polska największym producentem drobiu w UE
W 2014 r. zostaliśmy europejskim liderem w produkcji drobiu. Sprzedajemy więcej nie tylko w UE - pisze "Rzeczpospolita".
Biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w ub.r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton - wylicza Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa.
Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w UE - mówi Przyborski.
Jeszcze w 2013 r. Polska była na 3. miejscu w Unii, a 3 lata temu - na 6.
Tak duży awans to zasługa szybkiego tempa - w przeciwieństwie do krajów zachodnich - wzrostu produkcji drobiu w Polsce. Tylko w 2014 r. poszła w górę o niemal 10 proc., a od 2004 r. zwiększyła się 2,5-krotnie.
Produkcję napędza nie tylko rosnąca konsumpcja drobiu w Polsce, ale też eksport. Jak szacuje Przyborski, w ub.r. udział sprzedaży zagranicznej w produkcji zbliżył się do 40 proc. wobec ok. 30 proc. rok wstecz.
Nasze firmy drobiarskie rozpychają się w Unii, bo są bardziej konkurencyjne od innych europejskich producentów. A przewagę konkurencyjną wykorzystujemy też na rynkach poza UE - jesteśmy tam już trzecim eksporterem, po Francji i Holandii.
Skomentuj artykuł