Poznań: zatrucie pokarmowe u ok. 80 pacjentów szpitala wojewódzkiego

(fot. depositphotos.com)
PAP / df

Ok. 80 pacjentów szpitala wojewódzkiego w Poznaniu zatruło się jedzeniem serwowanym przez kuchnię placówki. Według wstępnych wyników żywność została zanieczyszczona bakteryjnie. Sprawę bada Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

Kierownik Oddziału Epidemiologii Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Anna Pawłowska przekazała w piątek PAP, że najprawdopodobniej, któryś z pracowników szpitalnej kuchni nie dochował odpowiedniej staranności higienicznej. "Badanie próbek żywnościowych potwierdza zanieczyszczenie bakteryjne. Wydamy odpowiednie zalecenie sanitarne dla kuchni w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych" – powiedziała.

DEON.PL POLECA

Dodała, że do zanieczyszczenia posiłków mogło dość także w trakcie przewożenia żywności do pacjentów. W poniedziałek i wtorek objawy chorobowe takie jak biegunka i sporadycznie wymioty wystąpiły u ok. 80 pacjentów różnych oddziałów rozmieszczonych w kilku budynkach szpitala. "Podejrzewamy, że do zatrucia doszło po spożyciu potraw podawanych z niedzieli na poniedziałek" – wskazała.

Dyrekcja szpitala poinformowała sanepid o zatruciu w środę. "Ponieważ zachorowania wystąpiły w jednym czasie, w kilku oddziałach, podejrzewaliśmy, że mogą być związane ze szpitalną kuchnią i przygotowywanymi tam posiłkami" – powiedziała Pawłowska dodając, że inspektorzy brali też pod uwagę zatrucie wirusowe lub wystąpienie bakterii salmonelli.

Pawłowska wyjaśniła, że inspektorzy sanitarni nie wydali decyzji o zamknięciu kuchni, ponieważ na wstępnym etapie kontroli nie było ku temu dostatecznych podstaw. "Na szczęście przebieg zachorowań był dość łagodny, a objawy u pacjentów szybko ustąpiły" – zaznaczyła.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Poznań: zatrucie pokarmowe u ok. 80 pacjentów szpitala wojewódzkiego
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.