Wielkanocne spotkanie w Pałacu Prezydenckim

(fot. PAP/Jacek Turczyk)
PAP / mh

Dzieci z domów dziecka, cukiernicy, szefowie kuchni i celebryci przybyli na zaproszenie pierwszej damy Anny Komorowskiej do Pałacu Prezydenckiego na wielkanocne spotkanie z tradycją. Wspólnie dekorowali świąteczne wypieki i rozmawiali o wielkanocnych zwyczajach.

Podczas wtorkowego spotkania podzielone na zespoły dzieci wspólnie ze znanymi postaciami świata filmu, muzyki i sportu, pod kierunkiem szefa kuchni lub cukiernika, dekorowały kolorowymi lukrami i jadalnymi ozdobami baby wielkanocne, mazurki i czekoladowe jajka. Wszystkie ozdobione wyroby dzieci zabrały potem ze sobą.
Spotkanie poprowadził szef kuchni Wojciech Modest Amaro. "Celem tych warsztatów wielkanocnych jest przede wszystkim kultywowanie tradycji. Święta Wielkiej Nocy to najważniejsze święta, które wszyscy celebrujemy. Każdy ma jakieś wspomnienia i tradycje do przekazania i dzisiaj chcemy się nimi podzielić z najmłodszymi. Mamy także nadzieję, że będzie to dla wszystkich wspaniała zabawa" - wyjaśnił Amaro.
Specjalistka od kuchni polskiej Hanna Szymanderska podkreśliła, że tradycyjny wielkanocny stół był stołem tzw. zimnym. "Ciepłych potraw nie było, oprócz tzw. jednego dymu czyli dań odgrzewanych - był to na ogół barszcz czerwony na wędzonej szynce oraz chrzanica czyli zupa chrzanowa ugotowana na wędzonkach i podawana ze święconym jajkiem. Na wielkanocnym stole głównie były ciasta i mięsa rekompensujące długi post" - opowiadała Szymanderska.
Zaproszonych gości powitała małżonka prezydenta Anna Komorowska. "Dla mnie te święta są bardzo radosne, ale trzeba trochę wysiłku włożyć, by się do tego świętowania przygotować. Na pewno pomogą tu ładnie udekorowane potrawy. Lepiej, żeby ich nie było za dużo, żebyśmy się nie zmęczyli świętami. Lepiej się skupić na dekorowaniu. Możliwości są ogromne, warto się tym pracom poświęcić i robić to wspólnie. My w domu robimy mazurki, oczywiście będą też i baby wielkanocne. Całą rodziną pieczemy też bułeczki drożdżowe z farszem z boczku. Wspólnie siadamy przy stole, by je lepić i przy okazji rozmawiać" - mówiła Komorowska.
Złożyła również wszystkim przybyłym wielkanocne życzenia. "Chciałabym życzyć wszystkim najlepszych z możliwych świąt. Święta Wielkanocne to odnowa ducha i serca. Żebyście w tym czasie mieli wokół siebie tylko życzliwych ludzi i żebyście też sami byli dla innych życzliwi. By to były święta ciepłe, serdeczne i by ta atmosfera świątecznej dobroci i życzliwości trwała jak najdłużej i została już w naszych sercach. Wesołego Alleluja i wesołych świąt" - powiedziała małżonka prezydenta.
W spotkaniu uczestniczyła m.in. piosenkarka Natalia Kukulska, która podkreśliła, że z rodziną od wielu lat kultywuje tradycję wspólnego dekorowania święconki i przygotowywania dekoracji świątecznych. "To fajne tradycje, które się potem całe życie pamięta. To bardzo radosne święta, tym bardziej że przychodzą po poście, który jest takim okresem refleksyjnym" - dodała Kukulska.
Biorący udział w uroczystości bramkarz Jerzy Dudek zaznaczył, że u niego w domu święta były zawsze bardzo tradycyjne. "Przez wiele lat, kiedy byłem z bliskimi za granicą, to był dla nas zawsze taki radosny moment, kiedy przyjeżdżali do nas rodzice i przypominali nam te polskie tradycje. Na wielkanocnym stole zawsze więc u nas jest żurek, który spożywamy podczas tradycyjnego wielkanocnego śniadania" - mówił Dudek.
Szefowie kuchni, którzy uczestniczyli we wtorkowym spotkaniu, są współautorami albumu "Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku" powstałego pod patronatem prezydentowej Anny Komorowskiej. Publikacja zdobyła trzecią nagrodę w finale tegorocznego konkursu Gourmand World Cookbook Awards na najlepsze wydawnictwo kulinarne.
DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wielkanocne spotkanie w Pałacu Prezydenckim
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.