Zaczynają "na próbę", kończą bez pieniędzy

(fot. flickr.com/ by dollie_mixtures)
PAP/ ad

Ruszył sezon ogródków kawiarnianych, który dla wielu młodych ludzi oznacza możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy. Dla niektórych pierwszy kontakt z sezonową pracą w gastronomii kończy się jednak wielkim rozczarowaniem, ostrzega “Dziennik Polski".

- Dwa dni nosiłem tacę "na próbę" z nadzieją, że pozwolą mi pracować przez wakacje, mówi Tomek, student historii. Dodaje, że pod koniec drugiego dnia menedżer powiedział, że nie jest zadowolony z jego pracy. - Kiedy zapytałem o pieniądze, odpowiedział, że to był bezpłatny okres próbny.

Takie praktyki wśród restauratorów nie są rzadkością. - Pracodawcy wykorzystują niewiedzę młodych ludzi i w ten sposób mają pracowników za darmo, mówi Anna Majerek, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Krakowie.

I ostrzega: przepisy prawa pracy nie znają pojęcia "umowy na próbę", za którą nie należy się wynagrodzenie. - Umowa o pracę powinna być zawarta na piśmie, to jeden z podstawowych obowiązków pracodawcy.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zaczynają "na próbę", kończą bez pieniędzy
Komentarze (1)
Bogusław Płoszajczak
20 kwietnia 2013, 10:22
Gdzie są w takim razie inspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy?