Nie dawajcie dzieciom do jedzenia grzybów

Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym (fot. me'nthedogs/flickr.com)
PAP / drr

Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. To tak samo podstawowe założenie jak to, które mówi, że zbiera się tylko te grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne.

Cała Polska śledziła historię 6-latka, który zatruł się grzybami. W Centrum Zdrowia Dziecka chłopiec przeszedł 8-godzinną operację. Była ona konieczna, bo jego wątroba została zniszczona po zjedzeniu muchomora sromotnikowego. Wraz z innymi grzybami podali mu go nieświadomi rodzice. Do szpitala chłopiec trafił trzy doby po zatruciu. Kierownik oddziału pooperacyjnego dr Elżbieta Pietraszek-Jezierska dzień po operacji powiedziała, że stan dziecka jest "nie do końca dobry", ale najważniejsze jest to, że wątroba podjęła pracę.

W związku z tą historią z apelem wystąpił Główny Inspektorat Sanitarny. - Trzeba zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia - mówi Tomasz Misztal z GIS.

DEON.PL POLECA

Misztal dodaje, że trzeba unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. - Gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak. Dlatego zaleca korzystanie z atlasów grzybów.

W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. W przypadku wystąpienia po zjedzeniu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury ciała, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 42 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2008 r.).

Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku. Trzeba jednak uzyskać atest klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, umieścić w miejscu sprzedaży informację o gatunkach oraz nazwisko i adres sprzedawcy.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Nie dawajcie dzieciom do jedzenia grzybów
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.