PAP / ml
W wielkopolskim lesie po raz pierwszy odkryto szatana – poinformowała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu. Ponieważ krwistoborowik szatański od 2014 r. podlega ścisłej ochronie leśnicy nie chcą zdradzić, gdzie dokładnie znaleziono rzadkiego grzyba.
W wielkopolskim lesie po raz pierwszy odkryto szatana – poinformowała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu. Ponieważ krwistoborowik szatański od 2014 r. podlega ścisłej ochronie leśnicy nie chcą zdradzić, gdzie dokładnie znaleziono rzadkiego grzyba.
Joanna Winiecka-Nowak
Spotkanie z nimi możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.
Spotkanie z nimi możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.
PAP / pch
Ok. dwustu gatunków grzybów występujących w Puszczy Białowieskiej zobaczyć można na wystawie, otwartej w sobotę w Białowieży (Podlaskie). Tylko przez dwa dni oglądać można na niej żywe okazy z puszczy. Z powodu suszy, gatunków jest mniej, niż przed rokiem.
Ok. dwustu gatunków grzybów występujących w Puszczy Białowieskiej zobaczyć można na wystawie, otwartej w sobotę w Białowieży (Podlaskie). Tylko przez dwa dni oglądać można na niej żywe okazy z puszczy. Z powodu suszy, gatunków jest mniej, niż przed rokiem.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Agnieszka Libudzka / pk
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle. - To duży sukces, bo po 8 latach badań udało się na tyle podpatrzeć naturę, że w tym roku w uprawach po raz pierwszy pojawiły się owocniki trufli letniej (Tuber aestivum) - ocenił prof. Zbigniew Sierota.
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle. - To duży sukces, bo po 8 latach badań udało się na tyle podpatrzeć naturę, że w tym roku w uprawach po raz pierwszy pojawiły się owocniki trufli letniej (Tuber aestivum) - ocenił prof. Zbigniew Sierota.
Pieczarka pachnąca anyżkiem lub migdałami, krewniak borowika o zapachu malin, grzyby, których aromat przypomina kokosy czy koperek. Grzyby są zdecydowanie bogatsze w zapachy niż sądzimy. Część z tych zapachów jest jednak na tyle delikatna, że wyczuwają ją dopiero naukowcy w laboratoriach.
Pieczarka pachnąca anyżkiem lub migdałami, krewniak borowika o zapachu malin, grzyby, których aromat przypomina kokosy czy koperek. Grzyby są zdecydowanie bogatsze w zapachy niż sądzimy. Część z tych zapachów jest jednak na tyle delikatna, że wyczuwają ją dopiero naukowcy w laboratoriach.
PAP / psd
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
PAP / slo
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
PAP / wm
Lepiej, by dzieci nie jadły potraw z grzybami - apeluje rzecznik praw dziecka Marek Michalak i przypomina, że są już pierwsze w tym roku przypadki zatruć po zjedzeniu grzybów, których ofiarami są dzieci.
Lepiej, by dzieci nie jadły potraw z grzybami - apeluje rzecznik praw dziecka Marek Michalak i przypomina, że są już pierwsze w tym roku przypadki zatruć po zjedzeniu grzybów, których ofiarami są dzieci.
PAP - Nauka w Polsce / slo
W ciągu dwóch lat poziom antybakteryjnego środka - triclosanu - w moczu Amerykanów wzrósł o 40 procent - informuje "New Scientist".
W ciągu dwóch lat poziom antybakteryjnego środka - triclosanu - w moczu Amerykanów wzrósł o 40 procent - informuje "New Scientist".
PAP / slo
Osiemnastu grzybiarzy straciło życie w ciągu minionych dziewięciu dni we Włoszech. Ulegają oni wypadkom spadając do przepaści podczas poszukiwań. Pogotowie górskie zaapelowało o szczególną ostrożność.
Osiemnastu grzybiarzy straciło życie w ciągu minionych dziewięciu dni we Włoszech. Ulegają oni wypadkom spadając do przepaści podczas poszukiwań. Pogotowie górskie zaapelowało o szczególną ostrożność.
PAP / drr
Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. To tak samo podstawowe założenie jak to, które mówi, że zbiera się tylko te grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne.
Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. To tak samo podstawowe założenie jak to, które mówi, że zbiera się tylko te grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne.
s. Anastazja / slo
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...