Onet.pl / jh
Jesień to czas, kiedy polskie lasy obfitują w grzyby, a pasjonaci grzybobrania wyruszają na poszukiwania borowików i podgrzybków. Aby jednak wyprawa była owocna, warto znać momenty, które sprzyjają zbiorom. Jak wskazuje doświadczony grzyboznawca, Justyn Kołek, kluczowe są odpowiednie warunki atmosferyczne.
Jesień to czas, kiedy polskie lasy obfitują w grzyby, a pasjonaci grzybobrania wyruszają na poszukiwania borowików i podgrzybków. Aby jednak wyprawa była owocna, warto znać momenty, które sprzyjają zbiorom. Jak wskazuje doświadczony grzyboznawca, Justyn Kołek, kluczowe są odpowiednie warunki atmosferyczne.
Onet / pk
Grzybobranie w Polsce to nasza narodowa pasja. Jednak łatwo zapomnieć o ważnych przepisach, kiedy w gorączce poszukiwań podchodzimy pod drzewo z obiecującym, pulchnym borowikiem. Tymczasem nieprzestrzeganie tych przepisów może się skończyć surową karą. Zrozumienie, gdzie i jakie grzyby wolno zbierać, to klucz do uniknięcia problemów z prawem.
Grzybobranie w Polsce to nasza narodowa pasja. Jednak łatwo zapomnieć o ważnych przepisach, kiedy w gorączce poszukiwań podchodzimy pod drzewo z obiecującym, pulchnym borowikiem. Tymczasem nieprzestrzeganie tych przepisów może się skończyć surową karą. Zrozumienie, gdzie i jakie grzyby wolno zbierać, to klucz do uniknięcia problemów z prawem.
PAP/dm
W tym roku sezon na zbieranie grzybów rozpoczął się szybciej niż zwykle - powiedziała PAP pracownik Wydziału Ochrony Przyrody Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych Małgorzata Czyżewska.
W tym roku sezon na zbieranie grzybów rozpoczął się szybciej niż zwykle - powiedziała PAP pracownik Wydziału Ochrony Przyrody Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych Małgorzata Czyżewska.
PAP/kh
,,Muchomorowanie”, czyli jedzenie muchomorów w celach ,,leczniczych” stało się nową modą w mediach społecznościowych. Niektórzy influencerzy zachęcają swoich obserwujących do zjedzenia trujących muchomorów. Działania edukacyjne grzybiarzy zostają zrujnowane przez wymysły nieodpowiedzialnych influencerów.
,,Muchomorowanie”, czyli jedzenie muchomorów w celach ,,leczniczych” stało się nową modą w mediach społecznościowych. Niektórzy influencerzy zachęcają swoich obserwujących do zjedzenia trujących muchomorów. Działania edukacyjne grzybiarzy zostają zrujnowane przez wymysły nieodpowiedzialnych influencerów.
PAP / mł
W końcu jest dobra wiadomość dla grzybiarzy. Choć co roku w koszykach wynoszą z polskich lasów ok. 100 tys. ton o rynkowej szacunkowej wartości ok. 700 mln zł, to w tym sezonie jeszcze nie doczekali się wysypu grzybów. Jest nadzieja, że w przyszłym tygodniu się to zmieni.
W końcu jest dobra wiadomość dla grzybiarzy. Choć co roku w koszykach wynoszą z polskich lasów ok. 100 tys. ton o rynkowej szacunkowej wartości ok. 700 mln zł, to w tym sezonie jeszcze nie doczekali się wysypu grzybów. Jest nadzieja, że w przyszłym tygodniu się to zmieni.
PAP / ml
W wielkopolskim lesie po raz pierwszy odkryto szatana – poinformowała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu. Ponieważ krwistoborowik szatański od 2014 r. podlega ścisłej ochronie leśnicy nie chcą zdradzić, gdzie dokładnie znaleziono rzadkiego grzyba.
W wielkopolskim lesie po raz pierwszy odkryto szatana – poinformowała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu. Ponieważ krwistoborowik szatański od 2014 r. podlega ścisłej ochronie leśnicy nie chcą zdradzić, gdzie dokładnie znaleziono rzadkiego grzyba.
Joanna Winiecka-Nowak
Spotkanie z nimi możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.
Spotkanie z nimi możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.
PAP / pch
Ok. dwustu gatunków grzybów występujących w Puszczy Białowieskiej zobaczyć można na wystawie, otwartej w sobotę w Białowieży (Podlaskie). Tylko przez dwa dni oglądać można na niej żywe okazy z puszczy. Z powodu suszy, gatunków jest mniej, niż przed rokiem.
Ok. dwustu gatunków grzybów występujących w Puszczy Białowieskiej zobaczyć można na wystawie, otwartej w sobotę w Białowieży (Podlaskie). Tylko przez dwa dni oglądać można na niej żywe okazy z puszczy. Z powodu suszy, gatunków jest mniej, niż przed rokiem.
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle. - To duży sukces, bo po 8 latach badań udało się na tyle podpatrzeć naturę, że w tym roku w uprawach po raz pierwszy pojawiły się owocniki trufli letniej (Tuber aestivum) - ocenił prof. Zbigniew Sierota.
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle. - To duży sukces, bo po 8 latach badań udało się na tyle podpatrzeć naturę, że w tym roku w uprawach po raz pierwszy pojawiły się owocniki trufli letniej (Tuber aestivum) - ocenił prof. Zbigniew Sierota.
Pieczarka pachnąca anyżkiem lub migdałami, krewniak borowika o zapachu malin, grzyby, których aromat przypomina kokosy czy koperek. Grzyby są zdecydowanie bogatsze w zapachy niż sądzimy. Część z tych zapachów jest jednak na tyle delikatna, że wyczuwają ją dopiero naukowcy w laboratoriach.
Pieczarka pachnąca anyżkiem lub migdałami, krewniak borowika o zapachu malin, grzyby, których aromat przypomina kokosy czy koperek. Grzyby są zdecydowanie bogatsze w zapachy niż sądzimy. Część z tych zapachów jest jednak na tyle delikatna, że wyczuwają ją dopiero naukowcy w laboratoriach.
PAP / psd
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
PAP / slo
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
Grzyby marynowane to przysmak nie lada. Każdy grzybiarz ma swój ulubiony smak grzyba marynowanego. Decydują o nim (pomijając gatunek grzyba) trzy elementy: sposób obgotowania grzybków, zalewa a szczególnie stosunek: ocet/woda i przyprawy. My wybraliśmy przepis Siostry Anastazji.
PAP / wm
Lepiej, by dzieci nie jadły potraw z grzybami - apeluje rzecznik praw dziecka Marek Michalak i przypomina, że są już pierwsze w tym roku przypadki zatruć po zjedzeniu grzybów, których ofiarami są dzieci.
Lepiej, by dzieci nie jadły potraw z grzybami - apeluje rzecznik praw dziecka Marek Michalak i przypomina, że są już pierwsze w tym roku przypadki zatruć po zjedzeniu grzybów, których ofiarami są dzieci.
PAP - Nauka w Polsce / slo
W ciągu dwóch lat poziom antybakteryjnego środka - triclosanu - w moczu Amerykanów wzrósł o 40 procent - informuje "New Scientist".
W ciągu dwóch lat poziom antybakteryjnego środka - triclosanu - w moczu Amerykanów wzrósł o 40 procent - informuje "New Scientist".
PAP / slo
Osiemnastu grzybiarzy straciło życie w ciągu minionych dziewięciu dni we Włoszech. Ulegają oni wypadkom spadając do przepaści podczas poszukiwań. Pogotowie górskie zaapelowało o szczególną ostrożność.
Osiemnastu grzybiarzy straciło życie w ciągu minionych dziewięciu dni we Włoszech. Ulegają oni wypadkom spadając do przepaści podczas poszukiwań. Pogotowie górskie zaapelowało o szczególną ostrożność.
PAP / drr
Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. To tak samo podstawowe założenie jak to, które mówi, że zbiera się tylko te grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne.
Grzybów nie powinny jeść małe dzieci oraz osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. To tak samo podstawowe założenie jak to, które mówi, że zbiera się tylko te grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne.
s. Anastazja / slo
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}