Krem z kurek z płatkami migdałowymi
(fot. A. Sochacki)
s. Anastazja / slo
No i jak przejść obojętnie obok takiego dania? Siostra Anastazja wie, co dobre - krem z kurek z groszkiem ptysiowym, posypany płatkami migdałowymi...
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 1 kg kurek świeżych lub mrożonych,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 2 żółtka,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 cebula,
- 10-15 dag płatków migdałowych,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- tłuszcz,
- sól,
- pieprz.
- Włoszczyznę oczyścić, obrać i rozdrobnić, dodać około 4 litrów wody, kostkę rosołową, sól i gotować do miękkości.
- Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone kurki, podlać odrobiną wody i dusić około 20 min.
- Ugotowaną włoszczyznę razem z kurkami zmiksować.
- Do ok. 1/2 litra zupy dodać mąkę i dobrze roztrzepać.
- Resztę zupy zagotować, dodając część z mąką.
- 2 żółtka roztrzepać w śmietance, dodać do zupy i lekko zagotować.
- Doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
- 1/4 litra wody,
- 4 jajka,
- 13 dag mąki pszennej,
- 1/2 kostki margaryny.
- Wodę zagotować z margaryną i do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać.
- Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając trzepaczką.
- Pod koniec przez chwilę ucierać w mikserze.
- Gotową masę kłaść szprycą małymi kupkami na lekko wysmarowaną blachę i piec w temp. 190-200°C.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł