Grzyby marynowane - przepis s. Anastazji
(fot. slowska)
s. Anastazja / slo
Marynowanie grzybów to temat rzeka, każdy grzybiarz z prawdziwego zdarzenia wie jak je przyrządazać; które gatunki nadają się do marynowania, które do suszenia, a które można zamrozić. Proponujemy marynowane grzybki siostry Anastazji, które są rewelacyjną przekąską...
- 1 kg grzybów (kapelusze),
- 1/2 l wody,
- 1/2 l octu winnego 6%,
- 2 łyżki soli,
- 6 łyżek cukru kryształu,
- 1/2 g pieprzu,
- 1/2 g ziela angielskiego,
- 3/10 g cynamonu,
- liście laurowe.
- w garnku zagotować wodę,
- wkładać grzyby małymi porcjami na 30 sek,
- tak sparzone przełożyć do drugiego garnka,
- zalać 1/2 l wody,
- dodać sól, cukier ,
- gotować przez 10 min., zbierając pianę, po czym dodać ocet i resztę przypraw,
- gotować jeszcze 5-10 min,
- grzyby przełożyć do słoików, rozdzielić równomiernie przyprawy (liście, ziele) i zalać zalewą, w której się gotowały,
- słoje pasteryzować przez 10-15 min.
Więcej w książce: 173 specjały siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł