Jak długo należy być na diecie warzywno-owocowej? Dr Ewa Dąbrowska odpowiada
- Jak długo być na diecie warzywno-owocowej? – To jest temat który wymagałby wiele badań, żeby precyzyjnie powiedzieć ile potrzeba pościć na tą, lub inną chorobę. Ja osobiście poznałam Hellmuta Lütznera w Niemczech, to jest lekarz, który leczy postem. Lützner opisał w swojej książce w jakim czasie postu, co się leczy – mówi dr Ewa Dąbrowska w rozmowie z Anną Marek Cycoń.
Na temat tego, jak długo należy pościć i na wiele innych tematów dotyczących postu warzywno-owocowego znana specjalistka od żywienia pisze w książce „Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Naturalny sposób wspomagania płodności”.
Jak długo być na diecie?
- Tydzień, dwa tygodnie postu to jest dosyć powierzchowne oczyszczanie organizmu. Ale jeżeli chcielibyśmy np. naprawić kości, to organizm dopiero od trzeciego tygodnia je widzi. W czwartym tygodniu postu wypłukujemy złogi kompleksów immunologicznych, naprawiamy miażdżycę – mówi dr Dąbrowska.
- Każdy musi sam wyczuć ile pościć. Jeżeli ludzie mają z czego chudnąć np. są otyli, to często sami przedłużają te posty, bo coraz lepiej się czują, bo od razu odblokowują się naczynia wieńcowe, stawy przestają boleć. W tej chwili posty przerywane są numerem jeden w dietetyce światowej.
- Bardzo dużą uwagę chcieliśmy zwrócić na nietolerancje pokarmowe. Co to znaczy nietolerancja? Chodzi o to, że mamy przede wszystkim nieszczelność w jelitach wywołaną między innymi niedoborem [kwasów tłuszczowych – przyp. red.] omega-3. Ale również są też nietolerancje z powodu tego, że jedliśmy dużo cukru i zalęgła się drożdżyca – zaznacza badaczka.
- Miałam przyjemność badać kompleksy [immunologiczne – przyp. red.] prowadząc prace naukowe na Akademii Medycznej w Gdańsku. Te kompleksy utrzymywały się na wysokim poziomie przez 6 lat obserwacji u chorych i zauważyłam, że przybywało im różnych chorób. Mnie ten temat bardzo ciekawił, bo oni umierali jak mieli 65 lat na raka.
- Chorowali na porfirię i tej chorobie się poświęciłam. Ale ciekawe było to, że kiedy wzięłam ich na post warzywny, gdzie nie było tych nietolerancji, te właśnie kompleksy spadały do zera w 4 tygodnie. Ten mechanizm jest szalenie ważny. Wielu ludzi o tym nie wie jedząc nietolerowany pokarm, który często uwielbiamy – mówi autorka książki.
- Pokarmy nietolerowane są z wyrazem stanu zapalnego. One się osadzają w naczyniach na przykład w wątrobie. Dlatego właśnie eliminacja przez posty tych kompleksów w 4 tygodnie jest dla nas fantastyczna – dodaje dr Dąbrowska.
Skomentuj artykuł