Onet.pl
Najnowsze badania opublikowane w "Frontiers in Public Health" wskazują, że słodzone napoje gazowane są większym zagrożeniem dla serca niż inne źródła cukru. Picie ich może znacząco zwiększyć ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca i migotania przedsionków.
Najnowsze badania opublikowane w "Frontiers in Public Health" wskazują, że słodzone napoje gazowane są większym zagrożeniem dla serca niż inne źródła cukru. Picie ich może znacząco zwiększyć ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca i migotania przedsionków.
Onet.pl / jh
W dobie rosnącego zainteresowania długowiecznością, selen zyskuje miano "pierwiastka długowieczności". Nowe badania pokazują, że ten mikroelement może odegrać kluczową rolę w spowalnianiu procesów starzenia i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Eksperci z Norwegii i Szwecji potwierdzają, że selen ma wpływ na zdrowe starzenie się oraz może redukować ryzyko chorób serca.
W dobie rosnącego zainteresowania długowiecznością, selen zyskuje miano "pierwiastka długowieczności". Nowe badania pokazują, że ten mikroelement może odegrać kluczową rolę w spowalnianiu procesów starzenia i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Eksperci z Norwegii i Szwecji potwierdzają, że selen ma wpływ na zdrowe starzenie się oraz może redukować ryzyko chorób serca.
Onet.pl / jh
Zmagasz się z dodatkowymi kilogramami i zastanawiasz, dlaczego twoje wysiłki nie przynoszą efektów? Nie jesteś w tym sam. Wielu ludzi doświadcza podobnych problemów, ale na szczęście istnieją proste sposoby na poprawę wyników. Oto pięć kroków, które możesz wdrożyć od zaraz, aby waga zaczęła spadać.
Zmagasz się z dodatkowymi kilogramami i zastanawiasz, dlaczego twoje wysiłki nie przynoszą efektów? Nie jesteś w tym sam. Wielu ludzi doświadcza podobnych problemów, ale na szczęście istnieją proste sposoby na poprawę wyników. Oto pięć kroków, które możesz wdrożyć od zaraz, aby waga zaczęła spadać.
PAP / jh
Nowe badania sugerują, że pasikoniki mogą stać się cennym źródłem składników odżywczych, które mogą być wykorzystane w diecie człowieka. Naukowcy, którzy badali wpływ białka tych owadów na zdrowie gryzoni, wskazują na ich potencjał jako przyszłego surowca spożywczego.
Nowe badania sugerują, że pasikoniki mogą stać się cennym źródłem składników odżywczych, które mogą być wykorzystane w diecie człowieka. Naukowcy, którzy badali wpływ białka tych owadów na zdrowie gryzoni, wskazują na ich potencjał jako przyszłego surowca spożywczego.
Onet.pl / jh
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, odpowiedzialny za detoksykację, metabolizm tłuszczów oraz produkcję żółci. Nieodpowiednia dieta, leki, a nawet nadmiar zdrowych warzyw mogą ją obciążać, zwłaszcza u osób z problemami wątrobowymi. 
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, odpowiedzialny za detoksykację, metabolizm tłuszczów oraz produkcję żółci. Nieodpowiednia dieta, leki, a nawet nadmiar zdrowych warzyw mogą ją obciążać, zwłaszcza u osób z problemami wątrobowymi. 
PAP/dm
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.
Onet.pl / jh
Latem odchudzanie może być łatwiejsze dzięki świeżym owocom i warzywom oraz długim, ciepłym dniom sprzyjającym aktywności fizycznej. Zobacz, które produkty warto włączyć do diety, aby skutecznie zrzucić wagę.
Latem odchudzanie może być łatwiejsze dzięki świeżym owocom i warzywom oraz długim, ciepłym dniom sprzyjającym aktywności fizycznej. Zobacz, które produkty warto włączyć do diety, aby skutecznie zrzucić wagę.
PAP / pzk
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
Wysoki poziom niacyny, popularnej witaminy z grupy B, do niedawna zalecanej w celu obniżenia poziomu cholesterolu, ma związek z większym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) odkryli odpowiedzialny za to szlak metaboliczny. Zespół kierowany przez dr. Stanleya Hazena zidentyfikował zależność pomiędzy 4PY, produktem rozkładu nadmiaru niacyny, a chorobami serca. W szeroko zakrojonych badaniach klinicznych wykazał, że wyższe poziomy 4PY są silnie skorelowane z ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych niepożądanych zdarzeń kardiologicznych. Naukowcy dowiedli również, że 4PY bezpośrednio wywołuje zapalenie naczyń, które uszkadza elementy układu krwionośnego i z czasem może prowadzić do miażdżycy.
PAP / pzk
Wzrost popularności diety ketogenicznej nie idzie w parze z naukową wiedzą na temat bezpieczeństwa jej stosowania – wskazuje dr Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, która bada wpływ diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia oraz stres oksydacyjny u kobiet z nadwagą i otyłością.
Wzrost popularności diety ketogenicznej nie idzie w parze z naukową wiedzą na temat bezpieczeństwa jej stosowania – wskazuje dr Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, która bada wpływ diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia oraz stres oksydacyjny u kobiet z nadwagą i otyłością.
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" to świetna podpowiedź i inspiracja kulinarna.
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" to świetna podpowiedź i inspiracja kulinarna.
PAP/dm
Zażywanie probiotyków, tj. mikroorganizmów o potwierdzonym wpływie na nasze zdrowie, może zapobiegać pogarszaniu się sprawności mózgu, w tym procesów zapamiętywania i myślenia, które towarzyszą starzeniu się - wskazuje amerykanskie badanie.
Zażywanie probiotyków, tj. mikroorganizmów o potwierdzonym wpływie na nasze zdrowie, może zapobiegać pogarszaniu się sprawności mózgu, w tym procesów zapamiętywania i myślenia, które towarzyszą starzeniu się - wskazuje amerykanskie badanie.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH/regiony.tvp.pl
Dieta lekkostrawna, nazywana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych.
Dieta lekkostrawna, nazywana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych.
PAP/dm
Utratę pamięci można odwrócić, zwiększając spożycie pokarmów bogatych we flawonole - informuje pismo „PNAS”.
Utratę pamięci można odwrócić, zwiększając spożycie pokarmów bogatych we flawonole - informuje pismo „PNAS”.
PAP / pk
Naukowcy sprawdzili, jak na ryzyko przedwczesnej śmierci wpływają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Badanie objęło prawie 400 tys. osób. Wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych.
Naukowcy sprawdzili, jak na ryzyko przedwczesnej śmierci wpływają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Badanie objęło prawie 400 tys. osób. Wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych.
PAP / pk
Łatwo przyswajalne cukry - dodawane do jedzenia czy obecne np. w sokach - wiążą się z większym ryzykiem chorób serca i udarów. Naukowcy doradzają zastąpienie ich węglowodanami naturalnie występującymi w owocach i warzywach oraz większe spożycie błonnika.
Łatwo przyswajalne cukry - dodawane do jedzenia czy obecne np. w sokach - wiążą się z większym ryzykiem chorób serca i udarów. Naukowcy doradzają zastąpienie ich węglowodanami naturalnie występującymi w owocach i warzywach oraz większe spożycie błonnika.
Logo źródła: WAM Deon.pl / tk
- Jak długo być na diecie warzywno-owocowej? – To jest temat który wymagałby wiele badań, żeby precyzyjnie powiedzieć ile potrzeba pościć na tą, lub inną chorobę. Ja osobiście poznałam Hellmuta Lütznera w Niemczech, to jest lekarz, który leczy postem. Lützner opisał w swojej książce w jakim czasie postu, co się leczy – mówi dr Ewa Dąbrowska w rozmowie z Anną Marek Cycoń.
- Jak długo być na diecie warzywno-owocowej? – To jest temat który wymagałby wiele badań, żeby precyzyjnie powiedzieć ile potrzeba pościć na tą, lub inną chorobę. Ja osobiście poznałam Hellmuta Lütznera w Niemczech, to jest lekarz, który leczy postem. Lützner opisał w swojej książce w jakim czasie postu, co się leczy – mówi dr Ewa Dąbrowska w rozmowie z Anną Marek Cycoń.
Logo źródła: WAM Deon.pl
Czy niedrożność jajowodów lub torbiele jajników od razu muszą oznaczać zabieg in-vitro, jeśli kobieta pragnie mieć dziecko? Zrosty, które są w jajowodach to są zrosty drobniutkie, pozapalne. Jeśli zrobimy post warzywno-owocowy, to organizm natychmiast to zrosty cofa – mówi dr Ewa Dąbrowska w rozmowie z Anną Marek Cycoń.
Czy niedrożność jajowodów lub torbiele jajników od razu muszą oznaczać zabieg in-vitro, jeśli kobieta pragnie mieć dziecko? Zrosty, które są w jajowodach to są zrosty drobniutkie, pozapalne. Jeśli zrobimy post warzywno-owocowy, to organizm natychmiast to zrosty cofa – mówi dr Ewa Dąbrowska w rozmowie z Anną Marek Cycoń.
webmd.com/dm
Na naszą sylwetkę wpływają rzeczy, które robimy każdego dnia i nawet ich nie zauważamy. Są to złe nawyki żywieniowe, które powodują, że tyjemy. Ich zmiana jest kluczem do zdrowszego życia i lepszego wyglądu. Oto lista niekorzystnych nawyków żywieniowych, które warto wyeliminować dla zdrowia.
Na naszą sylwetkę wpływają rzeczy, które robimy każdego dnia i nawet ich nie zauważamy. Są to złe nawyki żywieniowe, które powodują, że tyjemy. Ich zmiana jest kluczem do zdrowszego życia i lepszego wyglądu. Oto lista niekorzystnych nawyków żywieniowych, które warto wyeliminować dla zdrowia.
- Na świecie, ale także i w Polsce panuje pewne umiłowanie do ekstremy, czyli do wpadania w skrajności. Pojawiają się mody, trendy żywieniowe, a ludzie bardzo lubią brnąć w różne utarte schematy, nie do końca  interesując się czy one będą mądre, rozsądne w kontekście danej jednostki - mówi Wojciech Szczygieł, na co dzień trener personalny.
- Na świecie, ale także i w Polsce panuje pewne umiłowanie do ekstremy, czyli do wpadania w skrajności. Pojawiają się mody, trendy żywieniowe, a ludzie bardzo lubią brnąć w różne utarte schematy, nie do końca  interesując się czy one będą mądre, rozsądne w kontekście danej jednostki - mówi Wojciech Szczygieł, na co dzień trener personalny.
PAP/dm
Spożywanie większych ilości witaminy D - głównie zawartej w diecie - może pomóc chronić przed rozwojem raka jelita grubego w młodszym wieku lub polipów jelita grubego - informuje wersja online pisma "Gastroenterology".
Spożywanie większych ilości witaminy D - głównie zawartej w diecie - może pomóc chronić przed rozwojem raka jelita grubego w młodszym wieku lub polipów jelita grubego - informuje wersja online pisma "Gastroenterology".